Пропаганден капан на Румен Леонидов вкарва в националния ефир нацисти и правозащитник

Споделете статията:

На 4 март за участие в предаването „Премълчаната история“ на „Христо Ботев“ е поканена Юлиана Методиева – главен редактор на Маргиналия. Поводът е нейн статус във фейсбук профила й, адресиращ критично публикация на Румен Леонидов, поет и водещ на предаването. Без да бъде уведомена за другите събеседници, Методиева се оказва в планиран капан. Със своите откровено пропагандни националистически тези в БНР участват  Звездомир Андронов –  лидер на ултрадясната организация БНС-Еделвайс и организатор на Луковмарш, както и Никола Алтънков, живеещ над 30 години в САЩ, автор на книгата „Нарекоха ги фашисти- легионери, бранници, ратници“. В рамките на 90 минути в националния ефир се изричат недопустими за актуалния либерален дебат апологетични тези за фашистката организация Съюз на националните легиони в България(СБНЛ), за „ползите“ от превръщането на България в съюзник на расисткия режим на Адолф Хитлер чрез подписването на Тристранния пакт, както и за „героичната“ личност на печално известния ген.Луков, вдъхновител на младите неонацисти в София.

Реакциите на скандалното предаване не закъсняват. Между тях е и тази на колегите на Румен Леонидов. Извън всякакви професионални правила, на редовната планьорка на програма „Христо Ботев“водещият Леонидов е посочил за участник в „Премълчаната история“ само Юлиана Методиева, свидетелстват от „Драган Цанков“ 6.

От сайта за човешки права Маргиналия уведомяват журналистката от БНР Ирина Недева, както и Иван Радев от АЕЖ-България, че в предаването „Премълчаната истина“ грубо е погазена етиката на подготовката му, а слабата компетентност на водещия е допуснала националния ефир да бъде превърнат в откровена пропаганда на неонацистки идеи и открит антисемитизъм.

Уведомено е и ръководството на ОЕБ „Шалом“. С копие до главния редактор от организацията изпращат писмо до генералния директор на БНР.

Ето писмото:

ДО

Г-Н АНДОН БАЛТАКОВ – ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО КОПИЕ ДО

Г-ЖА СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Г-Н ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ – ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАТОР ЗА БОРБА С АНТИСЕМИТИЗМА

Г-ЖА ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА – ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА „МАРГИНАЛИЯ“

„Уважаеми  г-н Балтаков,

На 4 март 2020 година в ефира на Българско национално радио по “Програма – Христо Ботев” беше излъчено предаване с водещ Румен Леонидов на тема “Премълчаната история на генерал Луков”. Във въведението на предаването, както и в самите изказвания на гостите в предаването – националистът и председател на Български Национален Съюз – Еделвайс Звездомир Андонов и историкът проф. Никола Алтънков, автор на книгата “Нарекоха ги фашисти”, написана в духа на актуалния ревизионизъм, намираме откровен опит за легитимиране на идеите на нацисткия генерал Христо Луков и героизиране на личността му.

Макар предаването да е обявено като публична дискусия, в която участват и журналистът Юлиана Методиева, главен редактор на платформата за човешки права “Маргиналия” и историкът Димитър Атанасов, които защитават мнението, че водачът на Българските национални легиони – генерал Христо Луков е нацист и последовател на Хитлер, очевидно се даде превес на защитниците на ген. Луков и провеждания в негова чест националистически Луковмарш.

Организация на евреите в България “Шалом” се радва на отлично сътрудничество с ръководенaтa от Вас национална медия. В кабинета на “Програма – Христо Ботев” стои наградата на “Шалом” – “Шофар” за насърчаване на етническата толерантност в България. Наградата “Шофар “ за толерантност е присъдена и на г-н Петър Волгин. Същевременно, тази година Луковмарш беше забранен и отменен, заради прокламираните от генерал Христо Луков и ръководените от него национални легиони, крайнодесни, расистки и ксенофобски идеи, благодарение на конкретни мерки и решения от страна на български институции, граждански сдружения и партньорски организации. На фона на изброеното, за нас като организация е недопустимо националното радио да дава трибуна на националист в лицето на Звездомир Андонов и защитник на ген. Христо Луков в лицето на проф. Никола Алтънков.

Да се защитава и величае генерал Христо Луков като националист милеещ за България, рискувал живота си за нея е равносилно на защитаване на крайнодесните, ксенофобски и антисемитски идеи проповядвани от оглавявания от него Съюз на български национални легиони.

Искрено се надяваме изразеното от нас безпокойство да бъде взето под внимание и в своята бъдеща дейност Българско национално радио да не бъде използвано като трибуна за националистически идеи под претекст за свобода на словото.“

С уважение,

Доц. д-р Александър Оскар, д.м. Председател на ОЕБ „Шалом“

гр.София, 05.03.2020 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.