“Пропорционален удар” на Иран по американски бази. Ще се подадат ли на следващи отмъстителни действия САЩ?

Споделете статията:

Иран изстреля над двайсет балистични ракети срещу военни бази в Ирак, където са разположени американски военни, съобщават международни медии и БТА.

Иранската държавна телевизия съобщи, че нападението е отмъщение за убийството на ръководителя на поделението “Ал Кудс” на революционната гвардия Касем Солеймани американски дрон на 3 януари край Багдад. Американски представител каза, че няма данни за жертви, но обектите все още се претърсват.

Убийството на Солеймани и ударите на Иран са извършени в момент на засилено напрежение в Близкия изток след решението на Тръмп да изтегли САЩ едностранно от ядреното споразумение, което Иран бе сключил със световните сили. Това са и първите случаи през последните години, в които Вашингтон и Техеран се нападат директно. Ескалацията на напрежението поражда опасност от открита военна конфронтация между двете вражески държави, които са в конфликт от Ислямската революция в Иран през 1979 г.написа clubz.

“Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана по силата на Член 51 от Устава на ООН, атакувайки база, от която бе извършено подло въоръжено нападение срещу наши граждани и високопоставени лица. Не целим ескалация или война, но ще се защитаваме от всякаква агресия”, написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в “Туитър”.

Всичко е наред“, написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп след ракетния обстрел и каза, че ще направи изявление тази сутрин. Изявление ще направи и иранският президент Хасан Рохани.

Отвореното писмо на учени, артисти и правозащитници, в което се призовава България да си дава сметка за риска от ескалация и  да не да обявява прибързана подкрепа за САЩ, продължава да набира подкрепа.  Сред подписалите са Весела Чернева, Директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, известните със своята експертност политолози Анна Кръстева, Антоний Тодоров, културологът Ивайло Дичев, арабистът проф. Цветан Теофанов, филмовите режисьори носители на редица награди от престижни световни фестивали Стефан Командарев, Костадин Бонев, писателката Емилия Дворянова и младата поетеса Белослава Димитрова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.