Виден член на еврейската общност в Донецк убит от проруски сепаратисти

Георгий (Елияху) Зилберборд, виден член на еврейската община в Украйна, беше убит в дома си от проруски сепаратисти. Това се случина 30 август, съобщи организацията „Евроазиатски еврейски конгрес”, която се позова на информация на известното международно еврейско издание „Chabad.org”. „Той винаги щедро подпомагаше организацията на евреите в Донецк“, казват „Евроазиатския еврейски конгрес” в съобщението си по случая.

47-годишният Зилберборд живееше в покрайнините на града. В деня на убийството проруските сепаратисти са дошли да извършат обир. Те наричат това „взимане на данък”. Зилберброд е убит при опит да ги спре. Заедно с него загина и началникът на охраната на предградието.

Зиблберброд беше погребан на 1 септември в Киев. На погребението му присъстваха повече от 500 евреи от Донецк.

По-голямата част от евреите, населяващи града, столица на така наречената „Донецка народна република”, са избягали в други, по-спокойни краища на Украйна, защото ги е страх от  преследвания на проруските въоръжени сили, твърдят от „Евроазиатския еврейски конгрес”.

Дори равинът на града Вишедски отдавна го напусна и е създде свой офис в Киев, „за да помага на евреите от града си, пръснати сега из цяла Украйна”. В столицата на Украйна в бежански лагери живеят много евреи, избягали от Донецк. Освен в Киев еврейски бежанци от Донецк има и в Житомир, Одеса, Харков, Кременчуг и Днепропетровск.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.