Протест на студенти срещу покана на еврейска организация

Чернокожа и транссексуална активистка и авторка отмени посещението си в университета „Браун”. Джанет Мок обяви решението си, след като ляво настроени студенти протестираха срещу планираната ѝ лекция, съобщи блогът на либертарианското издание Reason. Протестите не са лично срещу нея, а срещу домакините ѝ – еврейската организация „Хилел“.

Според сайта Campus Reform студентите активисти свързват „Хилел“ с анти-палестински расизъм:

„Като корпорация „Хилел“ последователно е защитавала и дори адвокатствала на израелската държавна политика на окупация и расистки апартейд,” пишат студентите от универститета „Браун” в петиция до Мок, призовавайки я да отхвърли поканата на еврейската организация. „Насилническата политика на Израел се центрира върху колониализма, етническото прочистване и геноцида на палестинците родени на територията на тази държава”, се казва още в писмото.

Студентите подканиха Мок да говори в кампуса на друго събитие, което да не е свързано с „Хилел”. Вместо това тя избра напълно да отмени посещението си. Говорителят й изрази съжалението си, че тя „е била приета с противоречие и съпротива, а не с отворен диалог и дискусия.” 

В случая няма нарушение на свободата на словото: еврейски студенти упражняват правото си да поканят Мок в кампуса си, Мок упражнява правото си да приеме, други студенти се възползват от свободата да критикуват събитието, а накрая Мок упражнява правото си да размисли, се казва в публикацията на Reason.

Случаят разкрива нещо интересно за различните човешки идентичности, се коментира още в либертарианското издание. Човек може да е чернокож, транссексуален и про-гей настроен, без да предизвика протести срещу отделните аспекти на личността си. Но съвместната му дейност с еврейска организация, свързана с анти-палестинската политика на Израел, може да предизвика протести.

Според изданието еврейските организации също често налагат цензура при различни казуси.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.