Протест на студенти срещу покана на еврейска организация

Чернокожа и транссексуална активистка и авторка отмени посещението си в университета „Браун”. Джанет Мок обяви решението си, след като ляво настроени студенти протестираха срещу планираната ѝ лекция, съобщи блогът на либертарианското издание Reason. Протестите не са лично срещу нея, а срещу домакините ѝ – еврейската организация “Хилел”.

Според сайта Campus Reform студентите активисти свързват “Хилел” с анти-палестински расизъм:

„Като корпорация “Хилел” последователно е защитавала и дори адвокатствала на израелската държавна политика на окупация и расистки апартейд,” пишат студентите от универститета „Браун” в петиция до Мок, призовавайки я да отхвърли поканата на еврейската организация. „Насилническата политика на Израел се центрира върху колониализма, етническото прочистване и геноцида на палестинците родени на територията на тази държава”, се казва още в писмото.

Студентите подканиха Мок да говори в кампуса на друго събитие, което да не е свързано с „Хилел”. Вместо това тя избра напълно да отмени посещението си. Говорителят й изрази съжалението си, че тя „е била приета с противоречие и съпротива, а не с отворен диалог и дискусия.” 

В случая няма нарушение на свободата на словото: еврейски студенти упражняват правото си да поканят Мок в кампуса си, Мок упражнява правото си да приеме, други студенти се възползват от свободата да критикуват събитието, а накрая Мок упражнява правото си да размисли, се казва в публикацията на Reason.

Случаят разкрива нещо интересно за различните човешки идентичности, се коментира още в либертарианското издание. Човек може да е чернокож, транссексуален и про-гей настроен, без да предизвика протести срещу отделните аспекти на личността си. Но съвместната му дейност с еврейска организация, свързана с анти-палестинската политика на Израел, може да предизвика протести.

Според изданието еврейските организации също често налагат цензура при различни казуси.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.