Протест пред руското посолство срещу концлагерите за гей хора в Чечения

Протест пред посолството на Русия в София ще се състои днес по повод на информацията за концлагери за гей мъже в Чечения. Той ще започне от 19 часа и се организира от Ресурсен център „Билитис“ и Младежката ЛГБТ организация „Действие“.

„На 21 април ще се съберем пред посолството на Русия, за да настояваме за предприемането на разследване и вземането на мерки срещу тези практики на преследване и затваряне на гей хора, както и ще изискаме предоставянето на визи и убежище от страна на българските власти“, казват организаторите в страницата на събитието във Фейсбук.

По-рано този месец се появи информация, че гей хората се преследват в руската автономна област Чечения. Миналата седмица „Маргиналия“ публикува превод на интервю на радио „Свобода“ с руската репортерка от „Новая газета“ Елена Милашина, която разказва за „убийствата на честта“ на гей хора в Чечения и провокирането им с политически цели.

Руски вестници и правозащитници предават, че повече от 100 гей мъже са задържани „заради нетрадиционната им сексуална ориентация или по подозрение за такава“ по време на чистка. Някои изразиха опасение, че след изпълнените с насилие нападения има и смъртни случаи.

Говорителят на чеченското правителство отрече обвиненията с аргумента, че в Чечения гей хора няма: „не можете да задържите и да измъчвате някого, който не съществува в републиката“. Кремъл отрече да знае нещо за чистката.

Междувременно след разкритията, които е публикувала, журналистката Елена Милашина е подложена на постоянни заплахи. Тя е напуснала дома си в Москва от съображения за сигурност и се намира на неизвестно място, предаде „Вашингтон поуст“. В интервю за американския вестник Милашина споделя, че известно време ще живее в друга държава.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.