Протест по повод на побоя над Красимир Кънев в София

Споделете статията:

Протест срещу словото на омразата се проведе в София снощи. Поводът за протеста пред Народното събрание беше побоят, нанесен над председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК). На събитието в дъждовната вечер дойдоха около 20-30 души.

Красимир Кънев беше нападнат и бит на 27 октомври срещу хотел „Радисън“, срещу Парламента. По собствените му думи, той е бил заплашван многократно преди този случай. Български правозащитници и правозащитни организации често пъти са били обект на заплаха, особено БХК в качеството си на най-голямата правозащитна организация в България.

„Маргиналия“ публикува декларация за бързо разследване на побоя над него, подписана от над 200 личности. Впоследствие към нея се присъединиха още над 250 души. Междувременно нападението над Кънев беше осъдено и от редица организации.

Една седмица след публикуването на декларацията представители на подписалите я инициираха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова. В срещата се включиха Юлиана Методиева, журналист и главен редактор на „Маргиналия“, историчката Кети Мирчева, преподавателят от НБУ Михаил Иванов и продуцентът Виктор Лилов. От страна на МВР, освен Румяна Бъчварова, присъстваха и заместник-министърът Филип Гунев и старши комисар Младен Маринов.

Досега няма задържани за побоя над Красимир Кънев, въпреки наличието на множество видеокамери в района.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.