Протест срещу дискриминацията и расизма към ромите в София

Демонстрация под надслов „Мирен протест срещу дискриминацията и расизма спрямо ромите в България” се проведе в неделя по обед в София. Протестът, организиран в социалните мрежи, събра в градинката пред „Кристал” около сто души – интелектуалци, журналисти, университетски преподаватели, активисти на леви, либерални и ромски организации, неколцина политици, студенти, граждани.

Повод за протеста станаха две събития, казват организаторите. Първото е изказването на министъра на здравеопазването Петър Москов. В началото на декември той заяви, че екипи на Спешна помощ няма да ходят в ромските махали, с аргумента: „Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…“. Миналата седмица Валери Симеонов, лидер на Патриотичния фронт, нарече от трибуната на Народното събрание ромите „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.

Нито една парламентарно представена партия, с изключение на ДПС, не се обяви против изказванията на двамата политици, които бяха оценени от журналисти, правозащитници и граждани като недопустими в едно демократично общество. Президентът също запази мълчание.

Събралите се в градинката пред „Кристал” хора носеха плакати с надписи „Не на расизма”, „Братя и сестри от всички етноси и раси – заедно”, „Политици, не се крийте зад ромите. Проблемът сте вие”, „Всички сме в една и съща лодка”. Известният публицист Иво Инджев, баща на пет деца, беше сложил превръзка на якето си с надпис „Многодетен мангал”, група роми носеха транспарант с изобразено на него ромското колело с 16-те спици и надпис „No pasaran!” („Няма да мине!“).

Сред участниците в протеста бяха и ромският активист Огнян Исаев, поетите Стефан Иванов, Марин Бодаков, Яна Пункина, Иван Димитров, издателката Зорница Христова, музикалният продуцент Виктор Лилов, журналистката Татяна Ваксберг, Соломон Бали от еврейската организация „Бней Брит“, културологът Роберт Леви, известният от протестите срещу Орешарски студент Ивайло Динев и много други.

След кратък престой в градинката демонстрантите направиха шествие и по бул. „Цар Освободител” и стигнаха до Народното събрание, скандирайки непрекъснато „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Там пред събралите кратка реч произнесе Ваня Григорова от „Солидарна България”. Тя подчерта, че успоредно с расистките си изказвания министър Москов е подготвил нови правила за ползване на медицинска помощ – за „влизане в системата“ да се плащат 2000 лева. Според Григорова това ще направи достъпа до медицинска помощ още по-труден за социално слабите, към които се числят и мнозинството от ромите. Тя издигна лозунга „Да кажем „не” на етнизацията на бедността!”

Пред хората, събрали се пред парламента, със слово се обърна и известният ромски активист Димитър Георгиев.

Полицията е предотвратила опит за нападение над протестиращите, съобщиха някои медии днес. 33-ма души са задържани от полицията, пише OFFNews. Това е станало скоро след началото на шествието. Цялата група нападатели се е състояла от стотина футболни фенове и скинари. След като не успели да се врежат в шествието, част от тях тръгнали към квартал „Факултета“, но са били спрени от полицаи. До момента не е ясно дали на задържаните ще бъдат наложени наказания по Указа за борба с хулиганството.

This slideshow requires JavaScript.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.