Протест срещу Красимир Каракачанов, ромски активисти и правозащитници искат оставката му

Споделете статията:

На 8 януари 2019 г. вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от ултранационалистическата партия ВМРО-БНД употреби по най-грозен начин трагедията на едно престъпление, за да подбужда българската общественост към страх, враждебност и омраза против ромите в България. Причината – извършителите на престъплението били роми. В отговор той призова към колективни мерки срещу цялата ромска общност. Тази расистка пропаганда не е търпима и не е търпимо да идва от високопоставено официално лице, каквото е един министър и вицепремиер. Неговите обидни квалификации за 10% от българските граждани – ромите – накърняват достойнството на нашата общност и нарушават правото ни да живеем в тази страна без страх от дискриминация и преследване. Нашите дядовци си дали живота в две войни за България! България е нашата родина! Безотговорно е човек, заемащ такава висока позиция в българския парламент, да подстрекава етническо напрежение. Такъв човек няма място в българското правителство. Това е втори случай в рамките на само половин година, в който вицепремиер от ултранационалистическа партия напада уязвими хора в България. Предишният такъв вицепремиер си отиде. Този трябва да направи същото. Ето защо излизаме на протест с искане за оставката на Каракачанов. Протестът ще се проведе на 14.01.2019 г. от 14.00 часа пред Министерския съвет.
Подпишете и петициятаhttps://www.peticiq.com/220857?uv=12857972
#romasolidarity

Организатори: Постоянна Ромска конференция, Лигата на равнопоставеността и НК Интелект

Изказването „Циганите в България станаха изключително нагли вече”, на вицепремиера Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, по случая„Войводиново” вече е в Комисията за защита от дискриминация. Жалбоподател е Ачо Йорданов, Сдружение „Единство-Хасково.“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.