Протестът срещу Луковмарш на 14 февруари припомня смъртта на Михаил Стоянов

Lukov-14Feb2015„Фашизмът уби Михаил Стоянов. Следващият може да си ти!“, е предупреждението на плаката за шествието срещу ежегодния Луковмарш. То ще се проведе на 14 февруари и ще тръгне в 12 часа от пилоните на НДК – същото място, на което няколко часа по-късно е планиран самият Луковмарш.

Михаил Стоянов е студент студент по медицина, убит през 2008 в Борисовата година от група неонацисти. По признанията на един от тях те „прочиствали парка от гейове“. Шест години по-късно делото за убийството му все още не е приключило. Случаят привлече вниманието на редица международни организации, между които „Амнести Интернешънъл„.

От „Гражданска инициатива срещу Луковмарш“, които стоят зад събитието, припомнят, че Луковмарш се провежда вече над 10 години. Сред организаторите му са Български национален съюз, ВМРО, Национална съпротива, „Кръв и чест“ и други националистически и неонацистки организации. „В шествието ежегодно участват младежи от спортната организация на БНС с военни униформи, което силно напомня на шествията на младежките паравоенни организации Хитлерюгенд“, твърди сайтът GamaNews. Събитието е бивало съпътствано и с „международни научни конференции“. Тази от 2012 беше на тема „положението в Европа и белия свят, с акцент върху национализма като единственото спасително решение за европейската цивилизация и бялата раса като цяло“.

Луковмарш е кръстен на името на генерал Христо Луков, лидер на Съюза на българските национални легиони и убит от комунтисти. Той е „известен с антисемитизма си, пристрастията си към Третия райх, оказва натиск за антисемитски мерки и политика, по-близка до тази на Хитлер. Възпоменателните факелни шествия по повод годишнината от смъртта му са повод за публично демонстриране на крайно националистически, нео-нацистки и антихуманни идеи“, твърдят представителите на гражданската инициатива.

Организаторите на събитието дават примери с престъпления и прояви от омраза, които са свързани с организациите, които стоят зад марша, както и с неонацистките настроения в България. Сред тях са побоят в трамвай 20, зад който стоят хора, свързани с „Национална съпротива“, „гражданските патрули“ срещу бежанците в края на 2013, зачестилите нападения над роми, чужденци „и различно изглеждащи българи“ през 2013 и 2014.

Името на Симеон Костадинов, един от лидерите на Луковмарш и автор на книгата за Христо Луков „Героите не умират“, се свързва с редица неонацистки прояви, между които „рейдът“ на „айнзац групата“, която имаше за задача да „прочисти“ Троянския манастир от монаси с предполагаема хомосексуална ориентация.

За втора поредна година Столична община отказа да съгласува провеждането на Луковмарш, който тази година се провежда под надслов „Въпреки всичко“. Миналата година, освен отказа от съгласуване, в деня на марша общината издаде и забрана за провеждането му, за да не ескалира етническото напрежение след нападението над джамия в Пловдив предния ден. Въпреки това Луковмарш се проведе при засилени мерки за сигурност.

„Луковмарш НЕ Е забранен според чл. 12 от закона за събранията, митингите и манифестациите. Кметицата отново се опитва да си измие ръцете с някакви административни хватки. Този път номера и няма да мине. Шествие ще има и то ще почне както е заявено„, твърдят организаторите на марша във Facebook (оригиналният правопис е запазен). Днес от 11 часа те ще проведат пресконференция в БТА, за която заявават: „ще разобличим лъжите на враговете на марша и ще разкажем за репресивните действия на Столична община, СДВР и ДАНС, които целят да ни откажат от организирането на мероприятието“.

Според чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът на една община може да забрани публично събитие в няколко случая, например ако „застрашават обществения ред в съответното населено място“ или ако „нарушават правата и свободите на другите граждани“.

Преди няколко дни Русия остро възрази срещу провеждането на Луковмарш в контекста на честването на „70 години от победата над фашизма“. По този повод от „Гражданска инициатива срещу Луковмарш“ заявиха на страницата на събитието във Facebook: „държим да отбележим, че протестното шествие, което организираме, по никакъв начин не е свързано и не подкрепя политиката на Путин и Русия. Нашите действия са продиктувани от дългогодишния ни опит да се противопоставим мирно на нарастващата вълна на ксенофобията в собствената ни страна, представяна като патриотични чувства и пропагандирана от публични прояви като Луковмарш. Ние сме срещу ксенофобията в България, насочена срещу бежанците и различно изглеждащите (по цвят на кожата и сексуална ориентация), и категорично се разграничаваме от национализма на Путин.

Цялото съобщение на организаторите на шествието против Луковмарш, изпратено до медиите, може да прочетете тук в Marginalia. Данните за контакт с организаторите са премахнати заради тяхната сигурност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.