Протест срещу насилието над жени в София тази вечер

Пред Министерски съвет от 18.30 ще се проведе протест срещу насилието. Той е иницииран от 14 организации. Според тях държавата не предприема необходимите докрай мерки за предотвратяване на фрапиращи убийства и случаи на насилие в семейна среда, както и срещу цялостната дискриминация по полов принцип.

През 2019  година бяха направени закондателни промени като изменението на Наказателния кодекс, с което всички форми на домашно насилие бяха криминализирани. Но това не е достатъчно, смятат от Български фонд за жените. Пред БНР Гергана Куцева от организацията казва: „Не само че, не се откриха нови кризисни центрове, ами дори бяха затворени! Приеха се козметични законодателни промени, които увеличиха наказанията, но основният пакет от мерки, които са необходими, свързани с превенцията на насилието над жени и полово-базирано насилие, по никакъв начин не бяха адресирани“.
Днес в пленарната зала на Европейския парламент тази Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие ще бъде обсъждана. 

Припомняме фактите:

През 2018  година парламентът отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, която щеше да въведе цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени. През лятото на 2018 г. Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция. Макар терминът „джендър“ да фигурира и в други закони в България, в решението се говори за социалната роля на жената (като „майка“, „раждане“, „акушерска помощ“) и “джендър идеологията,” термин, използван от фанатици и крайно десни. Освен това решението не взима предвид Конвенцията за правата на жените, ратифицирана от България през 1982 г.

„Политици като Корнелия Нинова призоваваха да се гласува срещу Истанбулската конвенция, “за да защитят Конституцията на България, българското семейство и българските деца”. А кой трябваше да защити Елена, която подала четири жалби за домашно насилие, и редовно звъняла на тел. 112 преди да бъде убита, пише във профила си активистката Светла Баева.

Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович “отбеляза, че според законодателството в момента прокуратурата се намесва при системно физическо, психологическо или сексуално насилие, което означава да има 3 акта на насилие. А това пречи за докладването и разкриването на престъпленията. По думите й дори един инцидент, който е достатъчно сериозен, трябва да задейства държавното обвинение и трябва да се помисли за такава законодателна промяна”.

.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.