Протест срещу неадекватната политика за Истанбулската конвенция

Споделете статията:

Днес отново беше убита жена, този път в Благоевград. Поглеждайки назад към началото на годината, математическата сметка сочи, че на всеки две седмици у нас умира по една жена от ръката на настоящ или бивш партньор. Днес Конституционният съд предпочита да жертва всички жени в България, само и само да не защити от насилие всички хора, включително различни уязвими групи.

ПОЗИЦИИ НА ПРОТЕСТА:
1. Намираме решение на Конституционния съд No 13/27.07.2018 година за тенденциозно и: а) отхвърлящо научните достижения, свързани с понятието за социален пол; б) свеждащо социалната роля на жената до „майка“ и загатващо, че само като такава тя се нуждае от закрила; б) ползващо аргументи, свързани с правата на ЛГБТИ общността – с хомофобски обществени настроения се отказва закрила на жените и адресиране на проблема с насилието, основано на пола.
2. Очакваме правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да поемат политическа отговорност за тежкия си провал да осигурят ратифицирането на Истанбулската конвенция и да водят дебата в рамките на разума и обществения интерес.
3. Искаме Правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да представят незабавно план за действие за адресирането на проблема с насилието, основано на пола.

Българските институции са назадничави и подлежащи на манипулация. Ние не сме.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.