Протест срещу незаконното задържане на Джок Полфрийман в мигрантския лагер в Бусманци

Спонтанен граждански протест за справедливост по казуса Полфрийман-Монов се проведе късно снощи пред Съдебната палата в София. Протестиращите дадоха глас на възмущението си срещу популисткото оспорване наличието на всички законови изисквания за задействане института на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, както и срещу незаконното му задържане в мигрантския лагер в Бусманци.

 

 

 

Те отчетоха факта, че Полфрийман вече разполага с подновени лични документи и съответно право да напусне пределите на България, за да се завърне в родината си като доказано поправил се бивш затворник, под строго условие да изтърпи остатъка от присъдата си ако дръзне да извърши ново престъпление. Освен политическия опортюнизъм, на събитието бяха заклеймени и опитите на прокуратурата да действа поръчково, в ущърб на обществения интерес от възстановяване на равновесието.

 

 

 

 

В тази връзка на протеста бе изразена и загриженост по отношение опазването паметта на загубилия живота си Андрей Монов чрез разобличаване на неонацистката идеология, подвела младия мъж, довела до фаталния за него край и до неуспеха на Полфрийман да обуздае изявата й без жертви, със съответните юридически последици, изрядно понесени от него. Протестната акция завърши около 21:00 ч. със заявка за огласяване на инициативата сред останалите заинтересовани граждани, организации и обществени медии.

снимки: Галина Лачева

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.