Протест срещу опитите за цензура на медиите

Около 200 журналисти и граждански активисти протестираха в понеделник пред Народното събрание срещу произвола и цензурата, упражнявани от Комисията по финансов надзор (КФН). Поводът са глобите, наложени от комисията, на в. „Дневник” (150 000 лв.) и на врачанския сайт „Зов нюз” (100 000 лв.) заради публикации, които, според КФН,  „изкривяват пазарната среда”. Освен това двама журналисти от „Дневник” са глобени с 10 000 лв., тъй като отказват да разкрият източниците на публикуваната информация, което е тяхно професионално право.

Става дума за информации за връзки на депутата Пеевски с фирми. Но те не фигурират в декларацията на депутата от ДПС пред Сметната палата и това е достатъчно основание за КФН да наложи тези тежки финансови наказания на двете медии.

Врачанският сайт е наказан заради репортаж от опашка пред местен клон на КТБ по време на кризата през лятото. Ако плати тази глоба, изданието ще трябва да спре да излиза.

Демонстрацията беше организирана от журналистическата организация „Мрежа за свободно слово” чрез социалните мрежи. В нея взеха участие известни журналисти, както и граждански активисти, обединени в неформалната организация „Протестна мрежа”.

Демонстрантите носеха лозунги с надписи „Цеко + КФН = – Свободни медии”, „Je suis Зов Нюз”, „Мавродиев, на КОЙ служиш”.

This slideshow requires JavaScript.

Според протестиращите журналисти под заплаха е основополагаща ценност на демокрацията – свободата на словото. Те подчертаха, че проблемът засяга не само журналистите, а всички граждани. Според тях КФН установява практика на „пълзяща цензура”, заобикаляйки с бюрократични хитрости конституционната  разпоредба, която забранява цензурата.

Те изтъкнаха, че и сайтът „Биволъ” на двамата разследващи журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов също е заплашен от висока глоба от КФН заради финансова информация, която тази комисия е сметнала за „изкривяваща пазарната среда”, но която в действителност разкрива информация, свързана с Първа инвестиционна банка (ПИБ), която никак не се харесва на банката. Под заплаха е и сайтът „Медиапул” пак заради информация, свързана с ПИБ.

“Събираме се, за да протестираме срещу продължаващите репресии срещу свободата на словото в България. За първи път се сблъскваме с прецедент преследването на свободното словото да се извършва от държавни институции в лицето на КФН”, коментира и Асен Йорданов от сайта “Биволъ” и зам.-председател на Мрежа за свободно слово, организатор на протеста.

В 13:00 ч. протестиращите връчиха в Народното събрание протестна декларация на Мрежата за свободно слово  срещу цензурата и произвола, налагани от КФН. С протестни декларации по същия повод по-рано излязоха още Съюзът на издателите в България, Асоциацията на европейските журналисти и политическа партия ДЕОС.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.