Протест в защита на Николай Кобляков

Няколко десетки граждани протестираха по обяд пред Съдебната палата в София срещу ареста и евентуалното екстрадиране в Русия на Николай Кобляков – руски социален предприемач, правозащитник и изявен критик на режима на Путин. Те се опасяват, че ако България екстрадира Кобляков, той там няма да получи справедлив процес. Хората, организира ли се в социалните мрежи, дойдоха със саморъчно направени плакати с надписи „Свобода за Кобляков“, „Тук не е Москва“, „Задръжте Лаврoff – все някъде го търсят“. Митингът беше пред Съдебната палата, защото днес изтича 72-часовият срок, в който прокуратурата и МВР могат да оставят задържания в ареста без санкция на съда.

Днес следобед съдът ще решава да продължи ли „задържането под стража“ или да наложи друга мярка за неотклонение – домашен арест или освобождаване под гаранция. След нов призив в социалните мрежи около 15:00 ч., когато ще започне делото за мярката за неотклонение, се очаква пред Съдебната палата да има нов митинг в защита на Николай Кобляков.

Кобляков живее в Париж от 2001 г. живее и, освен руското, има и френско гражданство. Той беше арестуван от българските власти на влизане в България на 29 юли. Арестът е извършен по искане на руската прокуратура. Според адвоката на Кобляков обвиненията срещу клиента му са неясни и с давност повече от десет години. При досегашните пътувания на правозащитника в други европейски страни властите не са го задържали.

Сайтът „Бивол“ съобщи, че се готви протест пред българското посолство в Париж срещу решението на България да задържи правозащитника.

Първоначално от МВР заявиха, че арестът е извършен по искане на Интерпол. При проверка на сайта на Интерпол обаче липсва информация за такова издирвано лице.

Неправителствените организации “Свободна Русия”, “Лигата за правата на човека” и “Международната федерация на лигите за правата на човека” отправиха апел към българските власти да не допускат екстрадирането на Николай Кобляков в Русия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.