Протест в защита на свободата на словото и четката в София днес

Протест по повод наслов #СтигаВечеСвинщини ще се проведе в София днес. Поводът за него е „грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов“, се казва на страницата на събитието във Facebook. Протестът ще започне в 12:30 часа в градинката пред „Кристал“.

На 13 април сутринта Нова телевизия излъчи карикатура на Чавдар Николов под формата на 15-секунден клип. В клипа първо се показва надписът 681 – конска опашка. После се вижда хан Аспарух със знаме от конска опашка на прът, съпроводен от воините си. Следва надписът 2016 – свинска опашка и Бойко Борисов, който държи прът, на който е завързана „свинска опашка“, а след него са „ловците на бежанци“ Господин Вълев, по-известен като Динко, и Петър Низамов-Перата.

Няколко часа по-късно клипът е премахнат от сайта на Нова телевизия, а акаунтът с всички клипове на карикатуриста в сайта за споделяне на видео vbox7, който е собственост на „Нова“ – премахнат. Клиповете му обаче можеха да се видят в канала му в сайта Youtube, който е собственост на Google.

„Неофициално ми казаха, че от утре вече не искат от мен карикатура, договорът ми е прекратен. Добре, договорът ми е прекратен, но защо изтриват всичко? Нещо срамно ли има, какво?“, каза карикатуристът, цитиран от сайта „Площад Славейков“.

След множество реакции в социалните мрежи и в медиите, „Нова“ излезе с изявление, че каналът на Чавдар Николов във vbox7 е спрян „заради прекратяване на договора между автора и дружеството“. А договорът е прекратен с аргумента, че „съвместният проект е недостатъчно ефективен, а гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата“.

В знак на съпричастност карикатуристът Христо Комарницки призова „Нова“ да престане да показва и неговите карикатури.

Главният изпълнителен директор на „Нова телевизия“ Дидие Щосел пое отговорност за свалените клипове и поднесе извинения на Николов, на зрителите и на служителите на „Нова“, като нарече случилото се техническа грешка. Вчера каналът на карикатуриста във vbox7 беше възстановен.

Предаването „Господари на ефира“, което се излъчва по „Нова“, връчи антинаградата „Златен скункс“ на члена на борда на директорите Силва Зурлева заради „скандалното сваляне на всички карикатури на Чавдар Николов от канала му във Vbox7 и последвалата бурна обществена реакция.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.