Протести преди церемонията за встъпване в длъжност на Тръмп

Американски активисти за граждански права заявиха, че по време на мандата на Доналд Тръмп ще защитават трудно извоюваните придобивки по отношение на правата за гласуване и наказателното правосъдие. С това започнаха седмица на протести преди встъпването в длъжност на новия републикански президент, съобщи „Ройтерс“.

Около 2000 протестиращи, предимно чернокожи, пренебрегнаха поройния дъжд и организираха шествие близо до вашингтонския Мемориал на Мартин Лутър Кинг Младши. Ораторите призоваваха присъстващите да се борят за правата на малцинствата и за закона на Барак Обама за здравеопазването, който Тръмп се закани, че ще отмени.

Преподобният Ал Шарптън, организатор на протеста, с дълъг опит в борбата за граждански права, каза, че на демократите в Конгреса трябва да бъде изпратено просто послание: „Не бъдете безгръбначни.”

„Ние шестваме в този силен дъжд, защото искаме нацията да разбере, че онова, за което сме се борили и е извоювано, ще има нужда от повече от един мандат, за да бъде потъпкано”, заяви той.

Протестът привлече по-малко хора, отколкото организаторите първоначално очакваха, но след края му Шарптън сподели, че е доволен от резултата, като се имат предвид дъжда и температурата почти под нулата. „Не очаквах, че ще дойдат и толкова хора”, каза той в интервю по телефона.

Сред протестиращите бяха Корнел Уилям Брукс, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация за напредък на цветнокожите. Освен него присъстваха и членовете на испаноговорящата организация „Ла Раза“, политици, роднини на застреляните от полицията афроамериканци, Националната градска лига, „Планирано родителство“ и Кампания за човешки права, застъпническа група за равни права на ЛГБТ хората.

Около 30 организации, почти всички от тях против Тръмп, са получили разрешение да протестират преди, по време на и след церемонията по встъпването в длъжност на новия президент.

Може би най-голямото от протестните събития ще бъде Шествието на жените в деня след церемонията, което според организаторите се очаква да привлече към 200 000 демонстранти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.