Протести срещу принудителната евакуация в „Аспарухово”

Споделете статията:

Жители на квартал „Аспарухово” във Варна протестираха срещу принудителната евакуация след потопа. Според тях местната власт ги извежда от домовете им неправомерно в много случаи, без предупреждение и без аргументи. Те оспорват точността на експертните оценки.

Над 1000 души са били принудени да напуснат жилищата си в ромската махала и по улиците „Моряшка” и „Кирил и Методий”. Досега са съборени 70 опасни къщи, повечето незаконни, както и 30 други обекта. Предстои разрушаването на още 15.

Кризисният щаб в квартала издава всекидневно заповеди за евакуация от сгради, които експертите намират за опасни. Много от хората твърдят, че никой не им казва дали ще се върнат в домовете си. Пострадали от наводнението се оплакват и от отношението на администрацията, която изваждала възрастни и болни хора от жилищата им „като чувал с картофи”. Протестиращи заявяват, че ще подадат жалби до областния управител и до кмета на Варна.

Кметът на „Аспарухово” Йордан Николов заяви, че освен заповедите за извеждане, превантивно са определени и потенциално опасни зони. В тях попадат и къщи, които не са засегнати и не са обследвани. Извеждането от тези зони обаче е задължително и собствениците им не могат да се върнат, докато заповедите не бъдат отменени.

Общината е настанила досега в свои имоти 41 евакуирани. Предстои инспекция на 30-те фургона в аварийното селище в Аспарухово, преди там да бъдат изпратени още пострадали от наводнението на 19 юни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.