Солидарност с Афганистан в София, Кабул, Джалалабад, България да отвори вратите си

28 август тази година е обявен за ден за солидарност с Афганистан където живеят  38 милиона души. Огромна част от тях видяха мечтите и плановете си за бъдещето да се сриват в рамките на дни. Мигранти, близки, приятели, и всички, които усещат болката от случващото се там организират протести в различни точки по свет и  призоват към международна съпричастност.

Момчета и млади мъже от Афганистан се събраха край джамията Баня баши в центъра на София за протест след петъчната молитва. Бежанците скандираха в защита на знамето и законното афганистанското правителство, което беше свалено от талибаните, съобщава Фактор.

Много от тях са с нашарени лица в цветовете на националния флаг на Афганистан, който талибаните не признават.

След като България обяви, че ще приеме 70 души, афганистанци, които са живели в България, събират подписка с призив страната ни да отвори вратите си за тях. Помагали са на посолството ни в миналото и се надяват властите да ги включат в тези 70 души, на които вече обявиха, че ще предоставят убежище, пише 24 часа.

Каква ще е съдбата на момичетата и жените, на ЛГБТИ хората и всички останали маргинализирани групи, на всеки, който поради работата, вида, мнението или действията си, не се харесва на религиозните фанатици, завзели властта в страната, казват в протестния си апел активистите от Феминистки мобилизации.
снимка: Емил Методиев
За протестни демонстрации с черно-червено-зелени национални знамена съобщават международните агенции в Кабул и в градовете Асадабад, Джалалабад и Хост и в провинция Пактия в източните части на страната. По информация на Ройтерс при поне две от демонстрациите има убити протестиращи.

Междувременно беше обявена и муджахидинска съпротива срещу талибаните. Неин водач е 32-годишният Ахмад Масуд – син на легендарния муджахидински главатар Ахмад Шах Масуд – Панджширския лъв.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.