Протести за спасяването на Централноевропейския университет

Споделете статията:

Десетки хиляди унгарци протестираха в неделя в центъра на Будапеща срещу нов законопроект. Ако той стане закон, Централноевропейският университет (ЦЕУ), учебно заведение, основано от американския финансист Джордж Сорос, може да се наложи да се премести от страната, съобщи агенция „Ройтерс“.

Законопроектът, прокаран в Парламента тази седмица от управляващата крайнодясна партия Фидес на министър председателя Виктор Орбан, критик на либералните граждански организации, финансирани от Сорос, превръща е мишена ЦЕУ с поставянето на множество нови условия, при които той трябва да действа.

Предложението предизвика критика от страна на стотици водещи преподаватели и учени по света, както и от американското правителство и Европейския съюз.

Унгарският президент Янош Адер трябва да подпише днес законопроекта, за да го превърне в закон. Протестиращите заявяват, че искат да убедят Адер да го отхвърли и да го отнесе към конституционно преразглеждане.

„Какво искаме Адер да направи ли? ВЕТО”, скандираха протестиращите. „Свободна страна, свободен университет!”, призоваваха също те.

„Правителството иска да запуши устата на всеки, който не мисли като него, който мисли свободно, който може да е либерален, дори ляво настроен”, каза пред Ройтерс организаторът на протеста Корнел Клопфщайн, докторант в университета в Билефелд, Германия. „Според правителството, едно от средищата на такива хора е ЦЕУ… Трябва да застанем зад академичната свобода на ЦЕУ”, добави той.

Правителството ограничава несъгласието и по други начини, като предлага по-сурови правила на неправителствените организации, които ще трябва да се регистрират при властите, ако имат годишен чуждестранен приход от 25 000 долара (7.2 милиона форина).

Унгарският премиер често остро е критикувал Сорос, чийто идеал за отворено общество е в разрез с позицията на Орбан, че европейската култура се намира под екзистенциална заплаха от миграцията и мултикултурализма. Той неведнъж е твърдял, че НПО-тата са управлявани от Джордж Сорос.

„Правителството винаги търси някого, с когото да воюва и Сорос изглежда точният човек за това, защото финансира НПО-та в Унгария, а също и ЦЕУ,” смята Клопфщайн.

Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев заяви, че университетът ще продължи нормалната си дейност и настоява законопроектът да бъде отхвърлен, а към настоящите правни гаранции да се добавят допълнителни международни регулативи.

Следващата седмица американският Държавен департамент ще изпрати дипломати в Будапеща, за да се справят с кризата свързана с ЦЕУ, сподели Игнатиев, който прекара няколко дни във Вашингтон, за да лобира в американското правителство, законодателите и медиите.

„Те искат напълно да подкопаят и изкоренят остатъка от гражданско общество”, заяви пред Ройтерс Бара Богнар, 40-годишен финансист. „Това е първият протест, в който някога съм участвал. Има ниво, на което е необходимо да присъстваш, затова съм тук“, и добави: „Отношението, липсата на диалог, усилията да се унищожат всички демократични институции, това не може да е нито нашето бъдеще, нито това на децата ни.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.