Протестиращи искат иранските лидери да сдадат властта след признанието, че армията е свалила украинския самолет

На 12.01 бяха организирани за втори път протести в Иран. Те увеличиха натиска върху властите след като армията призна, че украинският самолет е бил ударен по погрешка в момент, когато Техеран се е страхувал от въздушни удари от страна на САЩ, съобщава Ройтерс.

„Лъжат ни, че врагът ни е Америка. Той е тук”, скандираха група протестиращи пред университета в Техеран, както се вижда на видео клипове, качени в Туитър.

Постове показват други демонстранти пред втори университет, както и група протестиращи, насочили се към площад Азади (Свобода). Виждат се протести и в други градове.

Някои държавни медии пускат репортажи с университетските протести, след като съботните демонстрации избухнаха вследствие на изявлението, че на 07.12 е свален украински самолет и са убити всички 176 пътници на борда му.

Жителите на Техеран съобщиха на Ройтерс, че полицията е била в готовност в неделя, тъй като общественият гняв е нараснал след отричането на армията, че тя трябва да бъде обвинявана, въпреки че Канада и САЩ са съобщили, че военен снаряд е свалил самолета.

Полицията е стреляла със сълзотворен газ срещу хилядите протестиращи в столицата в събота, когато мнозина са викали: „Смърт на диктатора”, насочвайки гнева си към върховния лидер на ислямската република, аятоллах Али Хаменей.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.