Протестиращите от БНР ще изискат проверки в радиото

Споделете статията:

Проверки в Българското национално радио ще изискат протестиращите журналисти от медията. Те заявиха намерението си на пресконференция в БТА вчера.

На въпрос на Marginalia представители на протестиращите уточниха, че за едната от проверките ще бъде сезирана Инспекцията по труда. Проблемът, който те описаха, е, че при съкращаването на бюджета на радиото не е променен устройственият му правилник, както е предвидено в Постановление 8 за изпълнението на Държавния бюджет, чл. 79. Протестиращите журналисти обмислят да сезират и Комисията за защита от дискриминация. Според тях няма ясни правила, че един и същи труд в радиото се заплаща по един и същи начин, а плащанията се извършват на принципа “разделяй и владей”. Това, по мнението на журналистите, създава “усещане за репресия и за дискриминация”.

В радиото има и усещане за разделение, по думите на Лъчезар Петков. “Не е толкова болезнено, че ще се отрежат пари, но такова разделение на хора никога е нямало в БНР”, каза той.

От началото на годината ръководството на радиото спря излъчването на средни вълни. Това, според протестиращите, е довело до окончателното спиране на Радио България”, което се е превърнало в “месечно списание, което никой не е виждал”. В нарушение на Закона за радиото и телевизията и Закона за електронните съобщения не е представен план за спирането на предавателите.

Протестиращите журналисти окачествиха непрекъснатите промени в програмната схема на БНР като “програмен хаос”, и настояха за достъп на информация за планирането на програмата в радиото. Те дадоха примери, че ако вместо предавания се излъчват футболни мачове, така журналистите не знаят кога ще имат предаване и кога – не, и че се въвеждат нови предавания, които не съществуват в програмната схема. Според тях трябва да се преодолее пропастта между звената, които създават програмата на радиото и тези, които я администрират.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.