Протестите ескалират преди сделката между ЕС и Турция да влезе в сила

Мигранти протестираха на гръцки остров, а правозащитни организации изразиха правни възражения. Това стана три дни преди да влезе в сила обсъжданата сделка с ЕС за връщането на хора, на които е отказано убежище, от Гърция в Турция, съобщи Ройтерс.

Стотици мигранти и бежанци на остров Хиос разкъсаха бодливата тел ограждаща центъра за задържане, в който се намират, и се отправиха към пристанището, протестирайки срещу планираната си депортация, по данни на полицията.

Стълкновенията на това място започнаха късно в четвъртък. Счупени са прозорци и 10 души са леко ранени, заяви представител на полицията. Около 300 жени и деца напуснаха лагера, като взеха и личните си вещи.

„Те казват, че не искат да се връщат в Турция и че се страхуват за безопасността си след вчерашните сблъсъци между мигранти,” добавиха от полицията.

Напрежението в Хиос се случи, след като влезе в сила планът на ЕС и Турция да се изпратят обратно откъдето са дошли всички мигранти и бежанци, достигнали до гръцките острови след 20 март.

Въпреки че пристигат по-малко хора, до тази седмица повече от 1900 души са преминали от Турция в Гърция, а от 20 март са се регистрирали 5622. Европейският съюз планира да изпрати в Гърция стотици полицаи и служители на миграционните служби, за да помогнат за осъществяването на първите връщания според договорената схема.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.