Протестите срещу чешкия премиер Бабиш напомнят „Нежната революция“

Очаква се десетки, а може би и стотици хиляди хора да се включат в огромен протест срещу чешкия премиер Андрей Бабиш днес в Прага, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Около 400 000 души са подписали петиция, призоваваща Бабиш да подаде оставка заради обвиненията в корупция и твърденията, че негови бивши компании са получавали европейски субсидии. Бизнесменът, станал популист, обаче отхвърля категорично призива, като се позовава на рекордно ниската безработица.

„Чехия се справя добре“, заяви Бабиш неотдавна. „Ние сме най-добрите в региона и в цяла Европа. Ако искате да инвестирате, това е най-доброто място, това е място за бъдещето“.

В Прага не са били организирани протести с подобни измерения от „Нежната революция“ през 1989 г., отбелязва АП.

Протестът в парка „Летна“ е кулминацията на серия от протести в цялата страна.

„Интересно е, но и срамно, че политическата ситуация у нас е такава, че трябва да се случи нещо подобно“, заяви пред АП Бенджамин Рол от студентската група „Милион момента за демокрацията“, която организира протестите. „От друга страна съм доволен, че успяваме да мобилизираме гражданското общество и смятам това за най-важната задача на нашата група“, добавя 24-годишният студент по богословие, съобщава БНР.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.