Протестна акция за Международния ден против хомофобията

Протестна акция ще се проведе в София на 17 май – Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията. Темата на протеста е липсата на законова уредба по отношение на престъпленията от омраза, извършени от хомофобски и трансфобски мотиви. Участниците в акцията ще протестират и срещу липсата на видимост на ЛГБТИ хората (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсексуални) в българското общество.

Началото на протестната акция ще бъде от 13 часа пред Съдебната палата. Организатори са ЛГБТ-ХХХ-колектив, с подкрепата на антифа-активисти, Ресурсен център „Билитис“ и БХК.

В Наказателния кодекс са описани като престъпления подбуждането към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, както и осъществяването на насилие на основата на същите признаци, плюс религия и политически убеждения. ЛГБТ активисти нееднократно обръщат внимание, че престъпленията от омраза по хомофобски или трансфобски подбуди обикновено биват квалифицирани като „хулиганство“, а разпространяването на слово на омраза на базата на сексуална ориентация или полова идентичност може да бъде квалифицирано най-много като нарушение по смисъла на Закона за защита от дискриминацията.

В доклада си „Пропускайки същественото: липса на адекватно разследване на престъпленията от омраза в България“ правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обърна специално внимание на тази тема. На представянето на доклада в София експерти на организацията обърнаха внимание, че въпреки липсата на официални данни за хомофобските и трансфобските престъпления у нас,  в европейско онлайн проучване един от трима ЛГБТ хора в България посочват, че са пострадали от насилие. Марко Перолини от „Амнести“ спомена случая с убития в Борисовата градина студент Михаил Стоянов. Макар задържаните за убийството му да казват, че са го убили, защото са „прочиствали парка от гейове“, като мотив в делото срещу тях са посочени „хулигански подбуди“. Сред препоръките на организацията към България беше в Наказателния кодекс да се включат престъпленията, извършени на основа на омраза срещу сексуалната ориентация и половата идентичност.

17 май се отбелязва като Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията, защото този ден през 1990 г. Световната здравна организация изважда хомосексуалността от списъка на заболяванията. Както Marginalia вече писа, идеята за отбелязването на този ден е приета през есента на 2004 година по време на среща на ЛГБТ организацията ILGA Europe. На нея присъства и български участник – Десислава Петрова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.