Противопоставянето между сърби и черногорци доведе до сблъсъци

Барикадирани пътища, запалени автомобилни гуми, сълзотворен газ, летящи камъни срещу местната полиция и ескортирането с хеликоптер на сръбския патриарх Порфирий и новия владика на Сръбската Православна Църква в Йоаникий в Черна Гора, показаха колко крехка може да бъде вътрешната и регионалната сигурност, пише експертът Николай Кръстев в сайтаforeigninsider.

 

снимка: Bgnes

Жителите на черногорска столица Цетине, в чийто манастир зад полицейските щитове се проведе тържествено богослужение, на което той беше интронизиран изразиха своето негодувание от този акт. Той  стана със съдействието на просръбското правителство.

Гражданите на Черна Гора протестираха бурно не само срещу новия сръбски митрополит, но и срещу новия сръбски патриарх Порфирий, които за мнозина църковни наблюдатели е надежда, че може да има по- различни възгледи, понеже е млад.

Той както и неговите предшественици Ириней и Павле демонстрира много бързо след избирането си за глава на Сръбската Православна Църква негативното си отношение към черногорците, казвайки че такъв народ няма.

Според изследването „Мнение на гражданите на Сърбия, за черногорците“ направено от Nina medija през лятото на 2020 година, повече от половината от гражданите на Сърбия (62%), смятат че няма черногорска нация, 40% виждат сръбския и черногорския език като еднакви, а само 35.3% от тях смятат, че Черна Гора има право да бъде самостоятелна държава.

Премиерът от просръбската коалиция Здравко Кривокапич заявява, че демонстрантите са се опитали да направят държавен преврат, докато президентът на страната Мило Джуканович определя интронизацията като „пирова победа“ и „клерикален десант“. Според него правителството служи на великодържавническите интереси на Сръбската Църква и Белград.

Сблъсъците на 5 септември в Черна Гора показват, че страната е на ръба на сериозен конфликт. Според политическите анализатори в Подгорица няма съмнение, че противопоставянето на етническа и религиозна основа между черногорци и сърби бе задълбочено още повече.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.