Противоправни ли са действията на местните власти във Войводиново?

Българският хелзинкски комитет ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и международни наблюдатели за поредицата от противоправни действия на местните власти в с. Войводиново, Пловдивско, 

Решението на организацията е оповестено от Дневник.

От комитета отбелязват, че разрушените на 9 януари постройки са съборени в противоречие с предвидените от закона процедури за такава дейност. На обитателите им не е дадена възможност дори да изнесат най-необходимите си вещи, като представители на организацията са се натъкнали на няколко детски колички и друга покъщнина, събрани от съборените постройки и струпани в задната част на махалата, като според правозащитниците целта е тези предмети да не бъдат видени лесно.

а вратите и прозорците на останалите къщи в махалата са разлепени констативни актове, които могат да бъдат обжалвани в седемдневен срок, изтичащ днес. Хелзинкският комитет съдейства на засегнатите за подготвяне на възражения срещу констативните актове.

 

Според процедурите адвокати на засегнатите хора имат право да се обърнат към европейския съд по правата на човека в Страсбург с искане да се наложат привременни мерки и

 

да се спре поне временно разрушаването на къщите

 

В такива случаи до момента съдът е искал от властите да дадат разяснения защо се пристъпва към събарянето, отговори дали семействата има къде да се настанят и дали подлежащите на разрушаване къщи са единственото жилище на засегнатите. За да се пристъпи към тази стъпка обаче, трябва да са извървени законовите процедури в страната с внасяне на възражения.

 

За съборените преди дни във Войводиново постройки обаче не е дадена такава възможност, като по данни на представителите на правозащитната организация, властите не са спазили никакви срокове.

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.