Противоречиви версии за смъртта на критика на Путин Алексей Девотченко

Ден след смъртта на известния руски актьор Алексей Девотченко версиите за причината за смъртта му се увеличават. Девотченко, който беше отявлен критик на режима на Владимир Путин, беше открит мъртъв в дома си сряда вечерта.

Тялото на Девотченко се е намирало близо до вратата на жилището в локва кръв, пише руското издание LifeNews. Според „Русская планета“ всички прозорци на дома са били разбити и във всички стаи е имало следи от кръв.

Първоначалната версия на руската милиция беше, че причината за смъртта е убийство.

По-късно същия ден проправителствената агенция „Новости“ разпространи информация, че според разследващите органи смъртта на руския опозиционер е настъпила в резултат на предозиране с таблетки и алкохол. Според източници на агенцията от правоохранителните органи в до тялото на актьора са намерени няколко празни опаковки от успокоителни таблетки и няколко празни бутилки уиски.

В четвъртък източниците от правоохранителните органи излязоха с нова версия пред „Интерфакс“: Алексей Девотченко може да е починал от сърдечен пристъп. По тялото му не са открити следи от насилие. Разследващите вече отхвърлят версията за убийство.

49-годишният актьор беше активен противник на режима на Владимир Путин от десетилетие. Той е родом от Санкт Петербург, но последните години от живееше в Москва. През 2007 Девотченко беше сред възмутените руски творци от писмото на известния режисьор Никита Михалков и други културни деятели до Путин с молба той да управлява за трети мандат. През 2011 той отказа две държавни награди с аргумента, че се срамува да ги приеме от ръцете на руския президент. През последната година актьорът протестираше срещу действията на Русия в Украйна и анексията на украински територии.

Алекей Девотченко беше и защитник на правата на ЛГБТ хората в Русия и се противопоставяше на промените в руското законодателство, чрез които се криминализира изразяването на различна сексуална ориентация.

Редица публични фигури и критици на властта в Русия намериха смъртта си. Едни от най известните случаи са от 2006. Това са убийството на журналистката Анна Политковская и смъртта на политическия бежанец във Великобритания Александър Литвиненко, за която също се предполага, че е убийство. Анна Политковская се бореше за спазване на човешките права и публикуваше информация за издевателства на руските войници към мирното население в Чечня и Северен Кавказ. През 2014 за убийството ѝ на доживотен затвор бяха осъдени двама чеченци. Бившият подполковник от руските тайни служби Литвиненко беше отровен с радиоактивен полоний. Преди няколко месеца Великобритания инициира открито разследване по случая.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.