Противоречиви версии за смъртта на критика на Путин Алексей Девотченко

Споделете статията:

Ден след смъртта на известния руски актьор Алексей Девотченко версиите за причината за смъртта му се увеличават. Девотченко, който беше отявлен критик на режима на Владимир Путин, беше открит мъртъв в дома си сряда вечерта.

Тялото на Девотченко се е намирало близо до вратата на жилището в локва кръв, пише руското издание LifeNews. Според “Русская планета” всички прозорци на дома са били разбити и във всички стаи е имало следи от кръв.

Първоначалната версия на руската милиция беше, че причината за смъртта е убийство.

По-късно същия ден проправителствената агенция “Новости” разпространи информация, че според разследващите органи смъртта на руския опозиционер е настъпила в резултат на предозиране с таблетки и алкохол. Според източници на агенцията от правоохранителните органи в до тялото на актьора са намерени няколко празни опаковки от успокоителни таблетки и няколко празни бутилки уиски.

В четвъртък източниците от правоохранителните органи излязоха с нова версия пред “Интерфакс”: Алексей Девотченко може да е починал от сърдечен пристъп. По тялото му не са открити следи от насилие. Разследващите вече отхвърлят версията за убийство.

49-годишният актьор беше активен противник на режима на Владимир Путин от десетилетие. Той е родом от Санкт Петербург, но последните години от живееше в Москва. През 2007 Девотченко беше сред възмутените руски творци от писмото на известния режисьор Никита Михалков и други културни деятели до Путин с молба той да управлява за трети мандат. През 2011 той отказа две държавни награди с аргумента, че се срамува да ги приеме от ръцете на руския президент. През последната година актьорът протестираше срещу действията на Русия в Украйна и анексията на украински територии.

Алекей Девотченко беше и защитник на правата на ЛГБТ хората в Русия и се противопоставяше на промените в руското законодателство, чрез които се криминализира изразяването на различна сексуална ориентация.

Редица публични фигури и критици на властта в Русия намериха смъртта си. Едни от най известните случаи са от 2006. Това са убийството на журналистката Анна Политковская и смъртта на политическия бежанец във Великобритания Александър Литвиненко, за която също се предполага, че е убийство. Анна Политковская се бореше за спазване на човешките права и публикуваше информация за издевателства на руските войници към мирното население в Чечня и Северен Кавказ. През 2014 за убийството ѝ на доживотен затвор бяха осъдени двама чеченци. Бившият подполковник от руските тайни служби Литвиненко беше отровен с радиоактивен полоний. Преди няколко месеца Великобритания инициира открито разследване по случая.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.