Провал на неонацистите в Хановер целящи да сплашат критичните журналисти

Над 5000 души излязоха на демонстрация в германския град Хановер. Губернаторът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл призова жителите да излязат на демонстрация срещу проявата на Националдемократическата партия, която бе организирана с цел да бъдат сплашени журналистите, изготвяли критични материали срещу нея.

Подобно на провеждания ежегодно Луковмарш в София, полицията на Хановер се опита да забрани демонстрацията на националистическата партия.  Както обаче в българския случай с опита за забрана на неонацистките прояви в столицата,  германският съд постанови късно снощи, че крайнодесните имат право да я проведат.

Припомняме, че основаната през 1964 година НПД има славата на духовен покровител на неонацистки групировки. След обединението на Германия тя успя да влезе в някои от парламентите на отделните провинции. Излязлата досега на бял свят информация за нелегалната про-нацистка групировка, отговорна за десетки убийства, показва, че някои от следите на престъпленията отвеждат именно до Националдемократическата партия.

.“В Хановер можем да видим това, което важи за цяла Германия:неонацистите и  всяващите страх, които провеждат агитация срещу журналисти, са малцинство. Благодаря на всички, които излязоха на демонстрация срещу тази недостойна проява“, заяви в Туитър германският външен министър Хайко Маас.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.