Проведоха се полузабранен Луковмарш и шествие против него

Над 100 участници събра шествието против Луковмарш на 14 февруари. Те бяха видимо повече, отколкото предишни години. Според някои медии участниците в събитието са били няколко десетки, а по преценка на някои от присъстващите броят им е бил между 200 и 250 души.

Както Marginalia вече писа, протестното шествие беше организирано от “Гражданска инициатива срещу Луковмарш” и беше насочено срещу публичното легитимиране на проявите на неонацизъм и омраза (например расизъм, ксенофобия, хомофобия, антисемитизъм) в България. Участниците в него бяха разнородни – имаше хора с леви, либерални и десни убеждения, анархисти, университетски преподаватели, студенти, активисти на “Простестна мрежа”, ЛГБТ и ромски активисти, хора с увреждания, представители на еврейски организации и други. Някои от дошлите пред пилоните на НДК заявиха, че ще напуснат шествието, защото не бяха съгласни с плаката, който призоваваше България да излезе от НАТО. Други коментираха, че също не приемат плаката, но ще останат на протеста, защото споделят целта му. Йоло Денев убеждаваше присъстващите, че заради тях българите ще бъдат претопени от турците.

Шествието мина по “Витошка”, площад “Независимост” и “Московска” и приключи пред сградата на Столична община, и беше съпроводено от сериозна полицейска охрана. Малка част от участниците скандираха лозунги като например “Фашизмът не е мнение, а е престъпление”, “Фашисти, нацисти, неонацисти, кукли на конци в ръце на популисти”.

This slideshow requires JavaScript.

Па-късно същия следобед започна самият Луковмарш. Преди началото му са арестувани седем души, съобщи МВР. Двама от тях са носели ножове и боксове, а останалите 5 са задържани при проверка на колата, в която са пътували. В нея полицаите са открили ножове, палки и спрейове. Това е станало, въпреки че организаторите на марша обявиха на пресконференция предния ден, че той ще протече “под абсолютен строй и дисциплина”.

Мненията за броя на участниците в Луковмарш варират от 100-150 до 500, а някои от присъстващите твърдят, че в него са се включили 1500 души. Както и предишните години, голяма част от тях бяха в квазивоенни униформи. По заповед на Столична община маршът не се проведе по първоначалния си маршрут, а беше пренасочен към къщата на Христо Луков, където участниците поднесоха цветя. Той беше със засилена полицейска охрана, включително няколко големи коли на “Жандармерия”. Въпреки че и факелното шествие беше забранено от общината, към края на марша участници запалиха факли. Това предизвика пререкания с полицията, но нямаше арести.

Неонацисткото шествие се проведе в контекста на ескалация на екстремистки недемократични прояви в Европа. Същия ден в Копенхаген, по време на дебат за ислямизма и свободата на словото, е убит датският режисьор документалист Фин Ньогор. Предполага се, че мишената е бил шведският карикатурист Ларс Вилкс, който също е присъствал на дебата. През 2007 Вилкс нарисува карикатура на пророка Мохамед с кучешка глава, поради което получи редица заплахи. Втората жертва на атентатора, за когото се предполага, че е радикален ислямист, е евреинът Дан Узан, охранител на синагога. Убит е и нападателят, за когото се смята, че не е участвал в терористична групировка, а е действал самостоятелно. След масовото убийство в редакцията на “Шарли Ебдо” последва радикализация както от страна на крайнодесни организации, така и на такива, изповядващи радикален ислям.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.