Прожекция на куир филма „Черупки“ предизвика нацистите

Група от около 25 до 30 националисти се опита да спре прожекцията в София в неделя вечерта на късометражния филм „Черупки“на режисьора Слава Дойчева и продуцент Росица Вълканова. Филмът разказва за любовта между две жени.

Екипът на „Черупки“. В главната роля е Стела Стойнова, бащата отхвърлящ любовта между двете момичета се изпълнява от Иван Дойчев, снимка: Свобода Станимирова, фейсбук

 

Мъжете с маски на крайнодясната партия „Български национален съюз“ и „Луковмарш“, влизат организирано в салона. „Чуха се напътствия от лидера им да се въздържат от ексцесии“, разказа пред Маргиналия Симеон Василев от фондация GLAS, съорганизатори на събитието.

Извикана е полиция. В крайна сметка прожекцията на „Черупки“ се състоява в „Стъпките“ – място, открито наскоро от фондация „Една стъпка“, която подкрепя местната ЛГБТИ общност. Режисьорката Слава Дойчева казва: „Всички знаете, че като ЛГБТИ човек разказвам ЛГБТИ кино-истории. Снощи, на премиерата на 15-минутния ми филм “Черупки” се появи стройно организирана група от бръснати момчета с черни „патриотски“ тениски и маски. Имаха си командир – влязоха под строй и така седнаха…Някои лица разпознах веднага от предишната им акция само няколко дни по-рано, други познавам като архетип…Ние решихме да продължим“.

кадър от филма „Черупки“

„Имаше много аплодисменти. Те бяха за прекрасния екип на филма, начело с режисьора и продуцента Росица Вълканова. Но ги усетих и като аплодисменти за смелостта на всички куиър хора, които избраха да седнат, стол до стол, до момчетата, и едно момиче, с маски и на много различно от тях мнение“, сподели Симеон Василев.

Инцидентът е следствие от други смущения в ЛГБТ събитията този месец, всички вероятно свързани с крайнодесни организации.„Виждам тези организирани нападения като част от шума около предстоящите избори“, казва пред  balkaninsight.Иван Димов от фондация „Една стъпка“.

Подобно на Димов, много активисти също виждат последните инциденти като организирани от националистически партии, които искат да спечелят доверие за изборите на 11 юли, които следват неубедителните социологически проучвания на 4 април, когато всички крайнодесни партии не успяха да преодолеят 4-те процента праг за получаване на парламентарни места.

На 26 май дискусионно събитие в „Стъпките“ около популярната детска книга „Mravin and Planet Forest“, еднополова любовна история, разположена в приказен свят, също беше прекъснато от националистически групи, които изкривиха прозорците на мястото. Маргиналия писа за тази поредна проява на националистическа агресия в Пловдив – виж тук.

„Някои от хората от снощи бяха същите, които нарушиха предишното събитие. Всички те маскирани, в черно, идентифицирайки се с Българския национален съюз и Луковмарш, и най-вероятно дори на 18 години“, заявява още Иван Димов. – Същото се случи в Пловдив на 27 май, в сградата на местния клон на Националното радио, където пускането на книги, свързани с ЛГБТ, беше прекъснато в сградата на местното Национално радио в град Пловдив на 27 май, от протестиращи, описани от местните медии като футболни хулигани, успели да пробият охранителен кордон. Миналата година тийнейджърите в Пловдив бяха обект на физически хомофобски нападения“.

„Хомосексуалните са новите роми. Те са и по-удобен враг. Не подлежат на организирано купуване на гласове и са някак функционално необединени“, написа в профила си Сирма Мишева.

Хрониката на хомофобските прояви включва морския град Бургас, който  беше домакин на първото си събитие на прайда на 15 май. Тогава участниците бяха заобиколени от консервативни протестиращи, много от които бяха организирани от ултранационалистическата и проруска партия Възраждане.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.