Психодрама с тема Брайловото писмо е включена в Пловдивския фестивал

Споделете статията:

Тази година организацията на незрящите в Ямбол ще се се включи във фестивала за  психодрама. Темата е Брайловото писмо. Събитието ще бъде на 22 март от  13.30 в хотел Тримонциум, съобщават организаторите.

Психодрамата ще започне с историческа справка за брайловата азбука,  тактилна система за писане и четене, използвана от незрящи и слабо виждащи потребители. Брайловата азбука се използва в книги, бутоните на асансьорите документи, валута и лекарства. Брайловите потребители могат да четат от мониторите на компютрите и други електронни пособия, използвайки брайлов дисплей. Създателят на гениалната азбука е Луи Брайл. Той е отворил очите на милиони слепи. Все още в България незрящите потребители не могат да си позволят такива помощно технически средства поради  високата им цена.

Втората част от събитието ще продължи с ролинг игра. Двама от участниците ще бъдат незрящи. Те ще влязат в ежедневието на слепия човек. Идеята е да опознаят неговия свят.  Ще усетят потенциала на сетивността на пръстите. Ще им бъде дадена брайлова плоча и шило и ще  усетят как пише и чете един напълно незрящ.

Ани работи като трудов терапевт  в дом стари хора. Тя организира всички тържества на дома, както и тържествата за Деня на белия бастун в Ямбол заедно с местната организация за незрящи. Ани прави и празника на Св.Валентин като доброволец в младежката организация на БЧК. „Зрящите хора, заедно с нас, хората без никакво зрение, бихме могли да се справяме  с живота. Хората, които виждат могат пълноценно да общуват с незрящите, казва Ани. – Не изискваме специални начини, защото комуникацията се получава, когато всички в нея имат желание за това!“ Ани е и администратор на фейсбук страница, върху която в момента работи. Страницата се казва „Динко Вълев“ и е за  пътна  помощ морга за камиони и автобуси.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.