Путин ще отхвърля решения на международни съдилища за човешки права

Споделете статията:

Президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на руския конституционен съд да решава дали да прилага решенията на международните съдилища за човешки права или не, съобщава Ройтерс.

Законът, публикуван на сайта на правителството, упълномощава руския съд да отхвърля решенията на намиращия се в Страсбург Европейски съд за правата на човека (ЕСПЧ), ако приеме, че са противоконституционни.

Според Хюман Райтс Уоч законът е измислен, за да осуети възможността на жертвите на нарушения на човешките права в Русия да търсят справедливост чрез международни институции.

Законът идва след като ЕСПЧ отсъди през 2014 г., че Русия трябва да плати 1.9 милиарда евро обезщетение на акционерите в спряната петролна компания „Юкос“. Тази присъда се прибавя към общия финансов натиск върху Москва, докато тя се бори със свиващи се приходи, дължащи се на падащите цени на петрола и санкциите на Запада.

ЕСПЧ заяви, че през 2014 г. са получени 218 жалби срещу Русия и че са открити 122 случая, в които Москва е нарушила Европейската конвенция за човешки права, включително депортацията на грузински граждани през 2006 г. и вкарването на обвиняеми в метални клетки по време на изслушвания в руски съд.

Миналата седмица руският парламент одобри новия закон, а Путин го подписа на 14 декември.

Валери Зоркин, председател на руския конституционен съд, каза на Путин, че Русия е в готовност за „диалог”, ако възникне проблем.

„Не виждам никакъв проблем тук, мисля, че хората се притесняват за нищо”, каза Зоркин.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.