Работодателите в Нова Зеландия предложиха модел за подкрепа на жертвите на домашно насилие на работно място

Комисията по правата на човека поздрави група работодателите, които са създали и публикували модел за подкрепа на жертвите на домашно насилие на работно място, насърчава други фирми да я прилагат, предават от Thedailyblog.

„Работодателите знаят, че семейното насилие е проблем, свързан с правата на човека, който засяга производителността и безопасността на работното място“, коментира Комисарят по равните възможности за заетост Джаки Блу  и добави „Но не винаги е лесно работодателите да знаят как да предоставят подходяща подкрепа на жертвите“, казва още изданието.

Седем от най-големите работодатели в Нова Зеландия (The Warehouse Group, ANZ NZ, Countdown, Vodafone NZ, Fonterra, Ricoh New Zealand и EY) са работили съвместно с Комисията по правата на човека за изготвяне на модела за подкрепа, който вече е достъпен за всички работодатели.

„Моделът за подкрепа е шаблон, който предлага на работодателите три нива на избор за политика на насилие в семейството. По този начин всеки работодател може да го приложи по най-добрия начин за своя персонал и работно място“, казва д-р Блу.

„Семейното насилие не признава границите между дома и работното място. Да се гарантира, че засегнатият служител е защитен и подкрепен на работното място, е добре за производителността и морала. Това също така ще помогне да се прекъсне порочният кръг, като се осигури сигурно убежище, където служителите могат да върнат самочувствието си и да предприемат стъпки за прекъсване на насилието“.

„Тъй като домашното насилие е един от най-важните въпроси, свързани с правата на човека в Нова Зеландия, важно е всички ние да поемем отговорност и да съдействаме за намаляването му, доколкото можем. За нас е удоволствие да видим, че бизнеса поема това предизвикателство.

„Жертвите на насилие в Нова Зеландия са около 500 000 души. Повече от 40% от тях са работещи. Работното място е мощно и ефективно място за намеса „, споделя още д-р Блу.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.