Радиожурналистката Лили Маринкова съди генералния директор на БНР

Споделете статията:

На 17 ноември в Софийски районен съд тръгва делото на радиожурналистката Лили Маринкова, водеща на най-слушаното предаване на БНР „Неделя 150“, срещу генералния директор на радиото Александър Велев.

Припомняме, че още със встъпването си в длъжност Велев уволни по чл.328, ал.2 от Кодекса на труда Маринкова, за която подкрепящите я подчертават, че е дългогодишен журналист, носител на редица награда, между които „Сирак Скитник“ и наградата на Българската медийна коалиция. В защита на колегата беше публикувана Декларация, в която над 500 журналисти, преподаватели, писатели, правозащитници настояваха за нейното незабавно възстановяване като водещ на остро публицистичното предаване „Неделя 150“, символ на независима журналистика. Инициативна група от подписалите Декларацията дадоха пресконференция на тема „Кой се страхува от Лили Маринкова“, на която изразиха неудовлетвореността си от отказа на СЕМ да поеме отговорност по скандалното уволнение, както и от Александър Велев, от когото изискаха обяснение за мотивите  на това уволнение. Такива не бяха представени.

Известната правозащитна организация „Репортери без граница“, базирана в Париж, определи уволнението на Лили Маринкова за проява на груб политически произвол. Инициативната група изпрати становище до различни международни институции за защита на свободно слово. В него се подчертава административния произвол в действията на новия радиошеф , който се саморазправи с изтъкнат журналист, чийто професионален опит се преподава във Факултета по журналистика и масови комуникации.

В резултат от поредица от срещи на Инициативната група с депутати от целия политически спектър, председателят на Комисията по медии Славчо Атанасов насрочи на 6 октомври изслушване на генералния директор Александър Велев по скандалния казус с уволнението. Въпреки огромния политически и медиен интерес към събитието, Александър Велев не се яви поради заболяване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.