Ракът на шийката на матката покосява повече чернокожи жени, макар и да е предотвратим

Федералното правителство, както и правителствата на отделните американски щати не правят достатъчно, за да предотвратят смъртните случаи вследствие на рак на шийката на матката, които често са предотвратими, Хюман Райтс Уоч съобщи в свой доклад. В САЩ всяка година близо 4200 жени умират от рак шийката на матката. Сред тях непропорционално голям е броят на чернокожите жени.

Докладът от 103 страници „Това не трябва да се случва: провалът на Алабама да предотврати смъртта от рак на шийката на матката в Черния пояс” документира как щатските и федералните политики допринасят за лоша среда за репродуктивното здраве в Алабама, където жените умират от този вид рак в по-голяма степен от всеки друг американски щат. Докладът представя опита на жени, най-вече от Алабамския Черен пояс, обширен селски регион в този щат, предимно афро-американски и бележещ високи нива на бедност и лошо здравеопазване. ХРУ разкри, че правителствата не правят достатъчно, за да улеснят достъпа до репродуктивни здравни услуги и да осигурят информация за предотвратяване на тези смъртни случаи.

„Всяка жена, която умира от рак на шийката на матката, е била предадена от държавните здравни и образователни системи”, заяви Кели Фланъри, представител на ХРУ в Ню Йорк. „Бедността и изключването изострят заболяването и когато чернокожите жени умират от него много по-често от белите жени, са на лице по-големи модели на расистко неравенство и дискриминация.”

Между ноември 2017 г. и април 2018 г. ХРУ е интервюирала повече от 100 жени, медицински експерти, доставчици на услуги и други. Изследователите също така обясняват защо процентът на починали от рак на шийката чернокожи жени е по-висок от всяка друга расова или етническа група.

На национално ниво вероятността чернокожите жени да се разболеят от рак на шийката на матката е 1.5 по-голяма от тази при белите жени. Но като цяло данните за този вид рак са исторически объркани, като най-вероятно се подценяват истинските расови неравенства в нивата на смъртността. Ако Алабама отразява национални тенденции, заключва ХРУ, поправените степени вероятно ще покажат, че чернокожите жени умират почти два пъти по-често от белите жени от това предотвратимо и лечимо заболяване. Собствените данни на Алабама показват, че 5.2 чернокожи жени умират от рак на шийката на матката спрямо 2.7 бели жени. Два пъти по-вероятно е чернокожите жители на Алабама да живеят в бедност, отколкото белите. Изследванията показват, че дори когато чернокожите жени с рак на шийката на матката печелят колко белите, те все още са в по-голям риск от смърт от тази болест.

Интервюираните жени казват, че са принудени да отложат, да се откажат от здравна грижа или да понесат огромно финансово бреме, защото нямат състоятелна здравна осигуровка, местен гинеколог или транспорт до назначените часове.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.