Ръководителите на мюсюлманите с остри реакции срещу прокурорката Попова по повод интервюто й

 

„Мюсюлманско изповедание в Република България свиква извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет по повод публичните изявления на прокурор Недялка Попова – Главен обвинител по делото за 13 имама в Пазарджик“, се казва в изпратено до медиите прессъобщение. Нейните думи се окачeствяват от Мюсюлманското изповедание като „подстрекаване и престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България“. Висшият Мюсюлмански съвет ще излезе с остра позиция като ще сезира заинтересованите български държавни и европейски институции, се казва още в прессъобщението.

Пред Маргиналия Хюсеин Хафъзов, бивш говорител на Главно мюфтийство и настоящ зам. председател на ДОСТ, заяви:“ С провокативните  си действия  прокурор Недялка Попова  демонстрира дълбока некомпетентност, както и явна недобронамереност  срещу мюсюлманската общност.  Изказването й  е предпоставка за заплаха на обществения и етнически мир! В интервюто ясно виждаме инкриминиране на мюсюлманската общност, което е повод да заявя, че всеки който вижда една етническа, религиозна или културна група, техните вярвания, бит и традиции като заплаха, самият той е заплаха за националната сигурност.“

Като наблюдател на процеса срещу 13-те имама през 2012 година, Хафъзов каза:“ Акцията и делото срещу имамите не бяха единствени по рода си, а и днес често биват привиквани и респектирани с повод и без повод практикуващи мюсюлмани. Нека си спомним, че назад във времето сме били свидетели на подобни изпълнения срещу мюсюлмани без особен резултат, но със същия публичен резонанс“

Във връзка с интервюто на Недялка Попова, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ оповести на митинг в село Корница,че то е доказателство за  „ двоен аршин и двоен стандарт в правосъдието на прокуратурата“. Карадайъ заплаши ,че „Движението ще подаде сигнал в прокуратурата за публично изявление на наблюдаващия обвинител по т.нар. „дело срещу имамите, защото то създава етническо и верско противопоставяне“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.