Ръководителят на постоянното представителство на ЕК в София: нужен е дебат за миналото ни

Споделете статията:

С организирането на дебат за оценките на миналото ни в Брюксел се ангажира председателя на Постоянното представителство на Европейската комисия в София Огнян Златев. Това стана днес на среща, която се проведе между Златев, Юлиана Методиева и Емил Коен от екипа на „Маргиналия“ и еврейски активисти.

Темата на срещата беше усилването на ксенофобските и антисемитски настроения в Европа и в България. Повод за организирането ѝ стана инициативата на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев да покани на семинар в Европарламента легионера Дянко Марков.

Огнян Златев изрази безпокойство от засилващите се ксенофобия и антисемитизъм. Той очерта като цел на предложения от него дебат да се осъди „избелването“ на миналото ни във връзка с депортацията на евреите от новоприсъединените територии на Царство България през 1943 г. Златев също предложи да се организира широка кампания за повишаване на осведомеността на обществеността за уроците на миналото. Целта на кампанията, според него, ще е никога повече в Европа да не се допусне установяване на авторитарни режими, които биха вършили престъпления срещу човечеството, подобни на трагедията на Втората световна война.

Представителите на „Маргиналия“ споделиха тревогата си, освен от казуса с Дянко Марков, и от ежегодното провеждане на неонацисткия „Луковмарш“. Те се възмутиха от „колебливата и неубедителна позиция“ на политиците ни за депортацията на евреите от новоприсъединените територии и от твърденията на историци, които отричат отговорността на България за този акт.

На срещата се каза още, че в последно време в цяла Европа се наблюдава вълна от реакционно преосмисляне на миналото. Според някои от присъстващите целта на тази вълна да се оневинят правителства и дейци, замесени в колаборация с нацисткия режим по време на Втората световна война. Те подчертаха, че това са опити за оневиняване на престъпления срещу човечеството.

Антикомунистът и бившият политически затворник Дянко Марков в последните 14 години е известен с твърденията си, че евреите по време на Втората световна война са били „враждебно население“, че „враждебното население“ по време на война бива депортирано и че осъждането на депортациите по време на Втората световна война противоречи на международното право.

Миналия месец екипът на „Маргиналия“ изпрати отворено писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, в което изрази възмущение от участието на Дянко Марков в семинар в Европарламента под мотото „Комунизмът и несломимият човешки дух“. То беше подписано от 15 журналисти, университетски преподаватели и личности.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.