Рамковата конвенция за защита на националните малцинства между популистката радикална десница и „хартиената кула на ромската интеграция“

Кръгла маса 20 години от приемането на Рамковата Конвенция за защита на националните малцинства /РКЗНМ/ в рамките на семинара ‘Права на човека’ се проведе вчера. Организатори бяха департамент „Политически науки“ , департамент „Право“ и департамент „Социална работа и здравеопазване“ при НБУ. Модератори и участници в  дискусиите бяха ръководителите на катедрите проф. Анна Кръстева. доц. Васил Гарнизов и проф. Екатерина Михайлова. Доц. Васил Гарнизов напомни на участниците да не допуснат дискусионен песимизъм в университетското пространство.

 

Целта на кръглата маса бе да артикулира проблематиката в четири насоки.   Анализ на (не)прилагането на Рамковата Конвенция за защита на националните малцинства през двете десетилетия след нейното приемане. Да разгледа политиката на интеграцията на малцинствата в България по отношение на резултати, проблеми, предизвикателства. Да открои добри практики в сферата на здравеопазването, образованието, културата и да анализира ролята на граждански организации.

 

Неизвестни обстоятелства относно приемането през 1999 година на този изключителен документ на Съвета на Европа изнесе доц. Михаил Иванов, експерт по проблемите на малцинствата и съветник на първия демократично избран президент Желю Желев. Известният експерт изтъкна ролята на правителството на Иван Костов, на президента Петър Стоянов, на Екатерина Михайлова. Той припомни споровете върху това слаб инструмент ли е РКЗНМ, както и какво означава дефиницията „национални малцинства“ и има ли почва у нас.

За безпрецедентните взаимоотношения между изпълнителната и  законодателна власт с гражданското обществото при подготовката на РКЗНМ разказа Юлиана Методиева, съосновател на БХК и дългогодишен главен редактор на първото правозащитно издание „Обектив“. Тя изрази съжаление, че с известни изключения е загубен диалогът между НПО и институциите на властта.

 

Предизвикателна политологична позиция представи доц. Петър Чолаков от Институт за изследване на обществото. Той аргументирано посочи връзката между популистката радикална десница и“ хартиената кула на ромската интеграция“.

 

Проф. Янка Тоцева – зам. ректор на Европейски политехнически университет и председател на Управителния съвет на Сдружение „Етнотолеранс“, подчерта „българо-центризма“ в учебниците. „Как мислите се чувстват децата от мюсюлманското малцинство когато трябва да учат „аз съм българче“!

Доц. Галина Маркова от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ говори за общностното развитие (community development) сред методологиите на социалната работа за спазване на правата на малцинствата. Тя разказа за  интересния  си опит за  образователни политики спрямо малцинствата след приемането на Рамковата конвенция. Психоложката сподели опита си  в Кюстендил като  свидетелство за иновативните акценти в работата с ромите. „Трябва да дадем възможност на малцинствата да говорят за своите травми пред обществото“, каза тя.

 

Социалният психолог Румен Петров, преподавател в НБУ представи важна гледна точка относно малцинствата и тяхното право на академична хуманитаристика. Той призова да се прилага интердисплинарния метод в университите при описване на ситуацията на ромите и други малцинства. „Интегрирайте всички дискурси от  queer, gender, poverty studies ще допринесат  за разбирането „какво е да си циганин“, каза Петров и призова към изучаване на малцинствата като човешки същества през „човешкостта“ на самия изследовател.

С интересни изказвания се включиха и проф. Анна Кръстева, доц. Катерина Йочева, доц. Румен Добрев, гл. ас. Евелина Стайкова, Пламен Ралчев, гл. ас. Деяна Марчева

 

Доц.Васил Гарнизов, проф. Анна Кръстева, домакини на семинара

Проф. Анна Кръстева обобщи полезността от работата на кръглата маса посветена на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, като подчерта важните акценти и прогнози относно проблемите на „малцинствената политика между правата и популизма.“

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.