Непростим расизъм срещу футболистите на Англия Маркус Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака

 

 

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че расистките нападки, насочени към Маркус Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака след поражението от Италия от Евро 2020 от Италия, са „непростими“, съобщи BBC.

Полузащитникът на Англия и Борусия Дортмунд Джуд Белингам туитна снимка на тримата играчи, носещи корони, и написа: „Печелим заедно и губим заедно. Толкова горд, че има съотборници с такъв топ герой. Що се отнася до расизма, нараняващ, но не изненадващ. Никога няма да се отегчи да казва, че трябва да се направи повече. Образовайте и контролирайте платформите. “ Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че расистките злоупотреби, насочени към Маркус Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака след поражението от Италия от Евро 2020 от Италия, са „непростими“.

Премиерът Борис Джонсън и Футболната асоциация също го осъдиха.

Миналата година Санчо беше сред спортните звезди, протестиращи срещу расизма след убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис.

 

Компаниите в социалните медии са критикувани за предполагаема липса на действия срещу расистки злоупотреби на техните платформи, а през април Instagram обяви инструмент, който позволява на потребителите автоматично да филтрират обидни съобщения от тези, които не следват. „Ние сме против насилието и насилието, заливащи социалните медии. В момента виждаме мрачната страна н игра. Вредната омраза запълва емисиите – в момент, когато тези играчи заслужават нашата любов и подкрепа. Точно затова е необходимо решително да действаме. Няма място за расизъм във футбола, в социалните медии или в нашето общество. Омразата трябва да спре сега“, заявиха от компаниите.

Управляващият орган на европейския футбол Уефа също осъди „отвратителните расистки нападки“, добавяйки: „Ние стоим до играчите и призива на ФА за възможно най-строги наказания.“В понеделник Лейтън Ориент от Лига Втора заяви, че е забранил фен за цял живот във връзка със злоупотребите.“

Срещу действията на въпросния поддръжник в Twitter са предприети „бързи действия за издаване на заповед за забрана“, казаха от клуба.   Управляващият орган на европейския футбол Уефа осъди „отвратителната расистка злоупотреба“, добавяйки: „Ние стоим до играчите и призива на ФА за възможно най-строги наказания.“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.