Расте броят на търсещите помощ при домашно насилие

Увеличава се броят на хората, които подават сигнали в институциите и неправителствените организации и търсят правна и психологическа помощ при случаи на домашно насилие. Това сочат наблюденията на фондация „Джендър алтернативи“, информира БНР.

За 6 месеца в двете приемни на фондацията са направени 148 консултации, което е сериозен ръст, отчитат специалистите. Сред потърсилите помощ преобладават жени, но има и засегнати деца и мъже. Вече често постъпват и сигнали за малтретиране на възрастни хора, обикновено от децата им при спорове на наследство.

От фондациятя отбелязват отношението в малките населени места към проблемите, свързани с насилието.

„Хората обикновено се познават. Те първо се срамуват, второ се страхуват, тъй като в малкото населено място понякога полицаят примерно е пръв приятел на насилника, кметът е пръв приятел на насилника или някои от комшиите му е пръв приятел. И е много по-трудно да се стигне до оплакване, но това постепенно се променя“, казва пред БНР Милена Кадиева от „Джендър алтернативи“.

В по-малките населените места със съдействието на областната дирекция на МВР експерти от фондацията са раздавали информационни брошури с мотото „Домашното насилие не е личен проблем„. За улеснение на търсещите помощ втората приемна на фондация „Джендър алтернативи“ е разкрита в Университетската болница „Свети Георги“, като там консултациите се извършват от екипа всеки понеделник.

В началото на седмицата сигналите са повече

„Понеделник беше денят, в който установихме приемната, защото обикновено след уикенди, след празници, сигналите за извършено домашно насилие се увеличават и затова, въпреки скромния формат на приемната, ние наистина се надяваме това да е само началото на едно успешно партньорство с институцията, за да установим този мултидисциплинарен подход“, изтъква Рада Еленкова и допълва, че се провеждат специализирани обучения на медиците как да разпознават белези на домашно насилие

Медицинските лица рядко се обръщат към организацията по казуси за домашно насилие, много рядко подават сигнали за лица, пострадали от домашно насилие и като цяло не са чувствителни по темите за насилието срещу жени.

От Фондация „Джендър алтернативи“ предвиждат да проведат и специализирано обучение на полицейски служители. Практиката показва, че най-големият проблем е полицията и как тя си изпълнява задълженията. Ако те не си свършат работата, ще започнем да съдим полицията за неизпълнение на техните служебни задължения, заключават от организацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.