Разказ за Италия, преди да бъде затворена: Не се спряха дори когато Ломбардия пламна

Споделете статията:

Цяла Италия е под карантина. Страната е затворена до 4 април. Безпрецедентните мерки срещу коронавируса обяви снощи премиерът Джузепе Конте. Той посъветва хората да стоят по домовете си и да пътуват само за работа и при спешен случай. Как изглежда това? Какви са поуките? Предлагаме ви един разказ от интернет на наш сънародник:

Дебелата Берта
7 минути ·
Не е страх, отговорност е.
От вчера уроците на италианските ученици включая и моите деца се провеждат в скайп. Пълен учебен ден в конферентна връзка.
От снощи цяла Италия е поставена в zona rossa. Или карантина за цялата държава.
От днес в магазини, табакерии, аптеки, маркети се пропускат по двама- до четирима човека. В бърза помощ се влиза с номера. Останалите чакат отвън. Обслужващият персонал е с маски. Капучино се пие за определено време и от разстояние. Свободата е ограничена. А fграничена свобода не съществува, като понятие. Икономиката е в критично състояние. Улиците са полупразни. Карабинерите сноват, като че сме в Северна Корея. Имаш право да ходиш на работа, на пазр и вкъщи. Опашките пред магазините напомнят за онези тъмни времена на диктатура, каквато си заслужихме, защото бяхме смели и не съумяхме да жертваме моловете в името на нашата и общата безопасност. Италианците не съумяха. До вчера ги гонеха по летищата с белезници. До преди две седмици правеха карнавали и модни ревюта, а всички останали ограничаваха граници. Не се спряха. Не се спряха дори когато Ломбардия пламна. Нито за малко не направиха жертва с разходката до мола и намаленията. Нито за миг не останаха у дома си. Защото “болестта поваля слабите, ние допринасяме за икономиката и сме в цветущо здраве” Казваха го така, сякаш нямаха възрастни роднини и съседи, които да предпазят. Затваряха се театри, училища и библиотеки. Дискотеки, барове, ресторанти и молове обаче поемаха колкото се може повече с невероятни оферти. И ето! Всичко се преобърна за по-малко от 12 часа. Италия е под карантина, не заради китайците, които изолираха и плюеха преди седмица, а заради самите себе си. Заради алчност, самоувереност и глупост. Италия е най-недисциплинираната и самонадеяна нация. Казвам го, като многогодишен емигрант, познавайки всяка част от безотговорния им манталитет. Успокоява ме фактът, че здравната им система е окей и ще се справят, ще се справим. Ще се справим! Аз избрах да остана вкъщи.

от фейсбук на Атанас Делчев

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.