Разтърсващата фотография на еднокрак сирийски баща, държащ сина си, роден без долни или горни крайници, получи световно отличие

Турският фотограф Мехмет Аслан е единодушно избран за победител в конкурса със снимката си, озаглавена „Трудности на живота“. Тя е взета в квартал Рейханли, в турската провинция Хатай, на границата със Сирия.

Снимката изобразява емоционален момент между баща, който е загубил един крак и който държи сина си, който е роден без крайници поради вродено разстройство, причинено от лекарствата, които майка му е трябвало да взима, след като е заболяла от нервно-паралитичен газ, употребяван по време на войната в Сирия.

„Щастието на бащата и сина му, дори когато мъжът стои на единия крак, е крехко“, казва Катаока Хидеко, директор „Фотография“ в Нюзуик Япония и един от съдиите в панела. „Сърцето му, за кратко щастливо от този момент на радостна любов, се помрачава от дългия и тежък живот, който ги очаква. Това е голямата цена, оставена от войната.“

Конкурсът SIPA в Сиена е отворен за всички фотографи от цял свят. В него има в дванадесет категории: „Улична фотография“, „Пътешествия и приключения“, „Очарователни лица и герои“, „Красотата на природата“, „Животни в тяхната среда“, „Архитектура „Градски пространства“, „Спорт в действие“, „Документален филм и фотожурналистика“, „COVID-19“, „Под 20 години“, „Сториборд“, и „Видео: генерал“.

 

 

Индийският фотограф Лопамудра Талукдар спечели първата награда в категорията „Улична фотография“ с образа „Детство“. Творбата показва децата в Хавана, които се наслаждават на себе си, като играят на открито във вътрешните дворове на домовете си.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.