Реакцията на Китай към разпространението на коронавируса нарушава човешките права

Споделете статията:

Световната здравна организация похвали реакцията на Китай за ограничаването на разпространението на коронавируса, но един по-„недодялан” и неправомерен подход може да влоши ситуацията, коментира изследователката на човешките права в Китай, Франсис Ийв от Гардиън.

Когато Световната здравна организация обяви световно здравно бедствено положение заради отприщването на коронавирус2019, тя не спести похвалите си към действията на Китай. Организацията направи изявление, в което приветства „спазването на прозрачност” от страна на правителството, а генералният й директор д-р Тедрос Аданом Гебрейезуз написа в туийт: „Китай задава нов стандарт за реагиране в подобни ситуации”.

Но Световната здравна организацията пренебрегва нарушаването от страна на китайското правителство на човешките права във връзка с разпространението на болестта, включително сериозни ограничения на свободата на изразяване. От своя страна, китайските държавни медии цитират Организацията, за да защитят правителствената политика и се опитват да заглушат критиката към действия, включващи нарушения на човешките права, които могат да влошат положението.

Реакцията на Китай се изразява и в едномесечно прикриване от страна на правителството на ситуацията в Ухан, центърът на отприщването на вируса, който доведе до бързото му разпространение. Местните власти публично обявяват, че няма нови регистрирани случаи между 3-16 януари на голяма среща на комунистическата партия, за да потушат „лошите новини”. Въпреки ранните доказателства за предаването на вируса от човек-на-човек, при който медицинският персонал се заразява, седмици наред информацията за това не се споделя с обществеността. Това трудно може да се нарече „спазване на прозрачност”.

Засвидетелствани са случаи, в които китайската полиция наказва лекуващи лекари за това, че „разпространяват слухове”, в опит да предупредят хората в края на декември. Освен това полицията продължава да води кампания срещу ползващите интернет в Китай заради това, че и те разпространяват т.нар. „слухове”. А те включват доклади и сведения за възможни случаи, сред които има върнати заболели от болниците или починали, бързо кремирани хора без въобще да бъдат прегледани, критика на правителството, разпространението на маски или критика за дискриминация на хората от заразената провинция или други, които може да са заразени. Активисти са заплашвани със затвор, ако споделят чуждестранни статии за вируса в социалните медии.

Това, че китайското правителство може да затвори милиони хора в градовете, без почти никакво предупреждение за това, няма как да се определи по друг начин, освен като ужасяващо. Жителите на Ухан не са имали време да си купят храна, лекарства или други стоки от първа необходимост. Властите набързо и посред нощ са съобщили за затварянето на града с междинен период от осем часа, преди да влезе в сила, давайки на хората време да избягат и така предизвиквайки въпроси за смисъла от подобни крайни мерки.

Международното хуманитарно право е пределно ясно, че по време на обществено здравно бедствие, всякакви ограничения на човешките права трябва да се основават на законност, необходимост, пропорционалност и основателни доказателства.

Международната общност трябва да подкрепя всички усилия за ограничаване на разпространението на болестта, но не бива човешките права да са една от жертвите на тази криза. Световната здравна организация прокламира основните принципи на човешките права и здравето, и сред тях включва отчетност, равенство, недискриминиране и участие. Тя дори признава, че „участието е важно за отчетността, тъй като то осигурява… проверява и балансира, като не позволява еднолично водачество и упражняване на власт по произволен начин”. Възхищението на Организацията за уникалните действия на китайския диктатор Си Дзинпин, който прилага властта си именно по този начин, е директно противоречие с нейните собствени принципи за човешките права.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.