„Рейнбоу хъб“ ще оказва подкрепа на родители на ЛГБТИ деца и младежи.

Младежка ЛГБТ организация Действие се е включила активно в зараждащата се „Лига на равнопоставеността“, неформална група, обединяваща НПО, работещи по теми, свързани с роми, бежанци, ЛГБТИ и хора с увреждания. Това стана ясно на среща вчера с посланика на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин при откриването на Рейнбоу хъб./ Rainbow Hub) .

Ерик Рубин разговаря с активистите  Симеон Василев, Димитър Богданов, Стойо Тетевенски от  утвърдени ЛГТБИ  организации  Glas, Bilitis , Лига на равнопоставеността. Интересни коментари за законодателството свързани с правата на еднополовите двойки представи адв. Деница Любенова от организация „Действие“.

Активистите споделиха с  посланик Рубин различни факти илюстриращи трудността да бъдеш различен сред общество с нарастваща враждебност към гей хората.

 

Пред Маргиналия активистът Стойо Тетевенски разказа: „Лига на равнопоставеността“ ще има своето първо събитие през месец декември 2018 г. – Месец на възможностите, по време на който ще има множество събития за повишаване информираността по въпросите, свързани с нечуващи и слабо чуващи хора. В рамките на 2019 г. „Лига на равнопоставеността“ планира да направи месец на ромите и месец на ЛГБТИ хората“.

Новото пространство ще служи като обединяващо звено на българската ЛГБТИ общност и ще спомага за усилване на връзката както между членовете на общността, така и между организациите, които са базирани в общността и работят в нейна полза. Ще привлича и оказва подкрепа и на родители на ЛГБТИ деца и младежи. Също така, ще допринесе за по-ефективното прилагане на подход “отдолу-нагоре” за справяне с основните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват ЛГБТИ хората всеки ден. Пространството ще осигури и възможност за осъществяване на пряк контакт между активисти и други представители на общността от всички части на България.

Силни думи срещу хомофобията произнесе известната джаз певица Рут Колева.

 

.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.