Рекорден брой убити екозащитници през 2020

Рекорден брой активисти, работещи за защита на околната среда и поземлените права, са били убити миналата година, според доклад на организацията Global Witness, провеждаща природозащитни кампании, съобщава ББС.

През 2020 г. е отнет живота на 227 души, най-високият брой, отбелязван през годините. Почти една трета от убийствата са били свързани с експлоатация на ресурсите – незаконна сеч, развиване на минна дейност, мащабни земеделски бизнеси, язовири и други инфраструктурни проекти.

Докладът определя жертвите като „активисти за околната среда“, убити заради защитата на природните ресурси, които трябва да бъдат опазени, като гори, водоизточници и океани. Според изследването, след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г., средно четирима активисти са били убивани всяка седмица. Вероятно тази „шокираща цифра“ е по-голяма заради увеличаващите се ограничения на журналистическата свобода и други граждански права.

Незаконната сеч е дейността, свързана с най-много убийства. Отнема се живота на хора в Бразилия, Никарагуа, Перу и Филипините. Местните жители, най-често непосредствено сблъскващи се с последствията от промяната на климата, представляват една трета от случаите. В Колумбия е отбелязан най-високият брой нападения, довели до убийства. Миналата година 65 души са загубили живота си.

Старшият активист към Global Witness, Крис Мадън, призовава правителствата да „се заемат сериозно със защитата на природозащитниците.“ Той подчертава, че компаниите трябва да започнат да „поставят хората и планетата над печалбата“ или „и необратимостта на климатичните промени, и убийствата“ ще продължат.

„Данните, които представяме, красноречиво напомнят, че борбата с климатичната криза представлява непоносимо тежко бреме за хората, които рискуват живота си за спасяването на горите, реките и биосферите, които са жизненоважни за противодействието на неудържимото глобално затопляне. Това трябва да спре.“

Организацията призовава правителствата официално да признаят човешкото право за безопасна, здравословна и устойчива околна среда, както и да направят така, че задълженията, които ще бъдат поети на конференцията на ООН за климатичните промени през ноември, СОР26, ще включват и защитата на човешките права.

В отговор на този призив, президентът на СОР26 Алок Шарма заяви пред ББС, че „е поставил на първо място срещата с хората от предната линия на борбата с климатичните промени, за да може гласовете на всички да бъдат чути.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.