Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения.” По този начин в доклад от около 200 страници се описва световната ситуация на свобода на религията. Наблюдатели го определят като мрачен документ по труден глобален проблем.

Подобно на годишния доклад на „Амнести интернешанъл“ за положението с правата на човека в света, в документа са налични 30 „профила на страните“, с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ.

Нарушаването на свободата на религията „по-специално“ засегна християните като най-голямата религиозна общност в света.

Описва се драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите

 

Членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Припомнят се фактите около гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинен в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната.

Тревожно е положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия.

Положителен пример е как през 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.