Религиозни групи, секти и премного текстове на руски оповестяват несъгласията си с промените в Закона за детето

Споделете статията:

Медиите информираха за новата вълна от родителски протести срещу промените в Закона за закрила на детето днес. Информациите на редица онлайн и ефирни издания гласяха, че недоволните се “ събрали да демонстрират исканията си пред посолството на Норвегия“. Кралство Норвегия закри посолството си през 2016 година.

Протестиращите заявиха пред БНР: „Не искаме децата ни да стават еничари“, „Долу ръцете от нашите деца“, „Никой не се е допитвал до народа“, „Къде са милиардите наливани в държавата?“,“Частни НПО искат да се взимат децата“. Те изразиха решителност да не допуснат промените в Закона за закрила на детето, за които се очаква, че ще влязат в сила от януари 2020 г.

Министерството на труда и социалната политика се противопостави на неверните твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето. На своята страници МТСП написа:

„Приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени,  да се върнат да живеят при своите майки и бащи.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се повиши тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат  чужди модели и идеология“.

Боян Юруков, който бе номиниран за престижната награда „Човек на годината“, написа във Фейсбук : „Гледайки профилите на ядрото от организаторите на всичко това, виждаме доста активност от  религиозни групи, семинари на църкви и секти и премного текстове на руски. Няколко от тях споделят редовно публикации от паравоенните организации, включително обучения от компанията ESA, за която bellingcat разкри, че работи с неофашистките организации из Европа.“

В основата на протеста стоят Христина Рунтова, Валентин Желев, Мария Янакиева, Юлия Грозданова, Мариана Илиева и Михаела Берова

При липсата на адекватна журналистика, политически и обществен дебат, този тип провокации процъфтяват, смятат експерти от неправитествени организации за работа с деца.

 

.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.