Репортери без граници: В Хърватия правителството се меси в работата на обществения оператор

Хиляди хърватски журналисти протестират срещу цензурата в медиите.. Повод за протестите са серията от съдебни дела, заведени срещу журналисти. В момента в Хърватия се водят 1100 съдебни процеса срещу работещи в медии.

Журналистите продължават да обръщат внимание на съществуващия, според тях, проблем със свободата на словото в страната, информира БНР.

Недоволните представители на медиите заплашват да сезират европейски и международни институции, ако властта не вземе мерки. Проблемът се дължи основно на дела, с които политици, съдии и други публични личности се опитват да притискат журналистите.

„Важен аспект е наказателно преследване заради уронване на престиж, което беше въведено през 2013 г. и с което широко се злоупотребява. Публични личности постоянно съдят журналисти заради причинени им душевни терзания“, коментира Аня Владисавлевич пред БНР.

Тя разказва още, че множество дела парадоксално са заведени от националните радио и телевизия срещу собствените им журналисти. Те  настояват да бъдат защитени със закон, да се деполитизира Съветът за електронни медии, да се промени законът за радио и телевизия, както и да се смени ръководството на хърватската държавна телевизия

„Хърватското радио и телевизия широко се възприема не като обществена, а като държавна медия. Международни доклади сочат, че правителството се меси в работата на обществения оператор и това ограничава медийната независимост в страната. „Репортери без граници“ написаха, че върху обществената медия очевидно се оказва политически натиск“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.