Китайските репресии спрямо уйгурите обричат на финансов неуспех американския римейк“Мулан“

Новият филм на Walt Disney “Мулан“, чието действие се развива в Китай и има за цел да привлече аудиторията там, предизвика недоволство в социалните мрежи във връзка с подкрепата от страна на звезда към полицията в Хонконг, както и заради факта, че отчасти е сниман в Синдзяно-уйгурския автономен район. Финалните надписи на „Мулан“ включват благодарности към регионалните власти, което допълнително усили възмущението. Китайският натиск върху етническите уйгури и други мюсюлмани в Синцзян е критикуван от някои западни правителства, включително САЩ, както и от групи за правата на човека, за което Маргиналия неведнъж е писала – виж тук.

Хонконгският демократичен активист Джошуа Уон и интернет потребители в Тайван и Тайланд са сред промотиращите хаштаговете #BoycottMulan и #BanMulan в Twitter след тазмесечната премиера на филма в стрийминг платформата на Disney.

От 11 септември продукцията вече е по кината в Китай – все по-важен пазар за холивудските студиа.

Критиките срещу игралния римейк на анимацията от 1998 г. започнаха миналата година, когато родената в Китай актриса от филма Лу Юфей, изрази в местна социална мрежа подкрепа за полицията в Хонконг, която по това време се бореше с антиправителствените вълнения.

Лу не е отговорила веднага на запитването за коментар през акаунта й в популярната социална мрежа Weibo.

Призивите хора да бойкотират филма набраха сили тази седмица заради връзките на лентата със западния регион Синдзян, където ограниченията от страна на Китай към етническите уйгури и други мюсюлмани са критикувани от някои правителства, включително това на САЩ, както и от групи за защита на човешките права.

Няколко местни организации от Синдзян се появяват в надписите на филма, сочат публикации в социалните мрежи.

Disney не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Филмът, който струва 200 млн. долара, трябваше да се появи в кината още през март, но премиерата му беше отложена заради пандемията на Covid-19.

Миналия месец Disney заяви, че „Мулан“ ще пропусне повечето кина и ще влезе директно в стрийминг платформата Disney+. Студиото се надява, че той ще се представи по-добре от анимационната версия преди повече от 20 години.

Пекин забрани да се пише за „Мулан“. Филмът изглежда финансово обречен – както поради ред политически причини и ограниченията от коронавируса, така и поради лошите отзиви на първите зрители.

по материали от български и чуждестранни медии

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.