Републиканците наподобяват много автократичните партии в Унгария и Турция, сочи проучване

Шведски университет регистрира „драматична промяна” в Републиканската партия по време на управлението на Тръмп, като загърбва демократичните норми и окуражава насилието, пише Гардиън.

Според ново международно изследване през последните две десетилетия Републиканската партия е станала осезаемо по-нелиберална и понастоящем много повече прилича на управляващите партии в автократични общества, отколкото на предишните дясноцентристки еквиваленти в Европа.

Пример за такава значителна промяна от 2000 г. насам е демонизирането и окуражаването на насилието срещу опонентите им от страна на републиканците, като те също така прибягват до поведение и тактики, сравними с управляващите националистически партии в Унгария, Индия, Полша и Турция.

Промяната както е довела, така и е затвърдена от издигането на Доналд Тръмп.

За контраст демократическата партия малко е изменила на обвързаността си с демократичните норми и в това отношение е останала по-близка до дясно и лявоцентристките партии в Западна Европа. Основната разлика с тях е отношението към икономиката.

Новото изследване, най-голямото по рода си, е проведено от Института В-Дем към Университета в Готенбург, Швеция, като са използвани нови методи за измерване на стабилността на демокрациите по света във време на възход на авторитаризма.

Според Анна Люрман, заместник директор на Института, трансформацията на Републиканската партия в Америка е била „със сигурност най-драматичната промяна в една установена демокрация.”

Изследването, публикувано днес, показва как партията следва траектория подобна на Фидес, която при Виктор Орбан се развива от либерално младежко движение, в авторитарна партия, превърнала Унгария в първата недемократична страна в Европейския съюз.

По подобен начин индийската партия Баратия Джаната се е трансформирала при Нарендра Моди, както и турската Партия за справедливост и развитие при Реджеп Таип Ердоган, а също и полската Партия за законност и справедливост. Тръмп и администрацията му са култивирали близки връзки с управляващите в тези държави.

Републиканската партия е останала относително вярна на плурализма, но в голяма степен е изоставила други демократични норми, като е станала много по-склонна към проява на неуважение към опонентите и окуражаване на насилието. В подкрепа на заключенията си Институтът прилага няколко цитата от Тръмп, които показват как той насърчава поддръжниците си да използват насилие било срещу журналисти или политически опоненти.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.